Under vecka 38 hålls Centerpartiets partistämma där vi kommer att debattera vår syn på Sveriges framtida försvarssamarbeten. Som aktiva i försvarsmakten så är vi medvetna om Sveriges sårbarhet och vårt beroende av andra länder både för vårt eget försvar och för insatser i utlandet.
Sverige blir alltmer beroende av omvärlden för att kunna garantera fred och säkerhet, både hemmavid och ute i världen. Under lång tid har Sveriges försvar gradvis bantats ner, en logisk följd av ökade kostnader för mer avancerad militär utrustning och det kalla krigets slut.
En ny tid kräver dock nya säkerhetspolitiska lösningar där vi går mot ökat samarbete stater emellan och alltfler internationella fredsbevarande insatser. Framtidens försvar kommer likt dagens att vara litet och det vore naivt att tro att vi ensamma kan upprätthålla toppklass inom samtliga militära områden.
Under det senaste året har det visat sig att försvaret saknar förmåga att svara på ryska flygmanövrar. På detta tillkommer ÖB Sverker Göranssons avslöjande om Sverige endast har begränsad försvarförmåga i en vecka som ett erkännande av att Försvarsmakten är otillräcklig sin uppgift. Det är förmodligen möjligt att kräva en kraftig ökning av försvarsanslagen och en återgång till en högre beredskapsnivå. Av fler skäl än de statsfinansiella är det inte en önskvärd utveckling.
Ett ökat samarbete kommer därför i framtiden vara nödvändigt både vad gäller utveckling och insatser, om vi vill ha ett användbart försvar. Sverige har varit medlem i det Natoanknutna militära samarbetet Partnership for Peace (PfP) sedan 1994. Flertalet utlandsoperationer där vi bidrar med militär personal utförs under Natobefäl och ett medlemskap skulle ge oss ökade påverkansmöjligheter vid internationella insatser. Försvarsmakten har under lång tid arbetat för anpassning mot Nato både av materiel och utbildning. Ett fullvärdigt medlemskap och skulle spara in på utvecklings- och anskaffningskostnader för ny utrustning.
Sveriges försvarsfokus har i och med Solidaritetsförklaringen en tyngdpunkt på EU-samarbetet. Av EU:s medlemsstater så är det endast Irland, Österrike, Sverige och Finland som inte är fullvärdiga Natomedlemmar. Lissabonfördragets artikel 42.7 gör undantag för Natoländernas åtaganden och i och med Anders Fogh Rasmussens uttalanden i våras så står det klart att vi inte kan förvänta oss någon hjälp från Nato vid ett eventuellt militärt angrepp mot Sverige.
Ett fullvärdigt medlemskap i Nato skulle säkra både vårt europeiska säkerhetssamarbete, vår territoriella säkerhet och våra påverkansmöjligheter i världen. Detta är något vi hoppas att Centerpartiet kommer att ställa sig bakom.
Alfred Askeljung
riksdagskandidat och tidigare soldat i Nordic Battlegroup 11
Daniel Bartenius
Centerpartist, sergeant i FS25
Melker Gren
Centerpartist, sergeant på Ledningsregementet
UNT 16/9 2013