I debatten som följt regeringens beslut att avslå överklagan gällande Försvarsmaktens ansökan om att bedriva civil flygverksamhet på Ärna, har många uttryckt oro för att miljöskyddet fått stryka på foten. Jag förstår att människor som har sina bostäder i området känner osäkerhet. Men vad gäller regeringens beredning, kan jag försäkra att miljöintressena beaktats noga.
Det är inte alliansregeringen som vare sig initierat eller föreslagit att Ärna ska användas för civil flygtrafik – det har gjorts av de lokala och regionala aktörer som tillsammans upprättat projektplaner. I detta ingår att Försvarsmakten, som formellt äger Ärna, sökt tillstånd för att ge utrymme för civilflyg.
Detta ska vara utformat enligt miljöbalken och har beviljats av den ansvariga myndigheten, miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala län. När beslutet överklagades till mark- och miljödomstolen lämnade de med eget yttrande vidare frågan till regeringen för prövning. Att de överlämnar utan att avge ett eget domslut är praxis, eftersom ärendet rör Försvarsmakten.
En regeringsprövning innebär alltid att allmänna intressen ställs mot varandra. De samordningsfördelar som Försvarsmakten anfört i sitt yttrande har vägt tungt i Ärnas fall. Exempelvis var det viktigt att få Ärna utpekat som en potentiell bas för Försvarets helikopterstöd. Helikoptrarna kan användas till insatser för att bevaka kärnkraftverken i Forsmark.
Att överklagandena avslås innebär inte att miljöhänsynen lämnas därhän. Länsstyrelsens miljöprövningsdelegations tillstånd och 19 villkor gäller. Om inte de uppfylls, kan inte civil flygverksamhet äga rum på Ärna. Villkoren berör buller, klimatpåverkan, luftföroreningar, utsläpp till yt- och grundvatten samt kontroll. Efter en prövotid kommer ytterligare villkor att föreskrivas för in- och utflygningsvägar, dagvattenutsläpp i Fyrisån, uppsamling av glykol och utformning av stationsområdet. Under prövotiden måste också Försvarsmakten genomföra kompletterande utredningar. Dessutom har Länsstyrelsen möjlighet att fastställa ytterligare villkor om bulleråtgärdernas utformning och dimensionering, eventuella ytterligare åtgärder för hantering och omhändertagande av glykol, liksom hur spillvattennätet och reningsanläggningarna hanteras.
Generellt sett ligger Sverige långt framme när det gäller vilka miljö- och klimatkrav som omgärdar våra flygplatser. Statliga Swedavia är bland de flygplatskoncerner i världen som enligt internationell standard kommit längst i arbetet med att utveckla klimatsmarta flygplatser.
För Ärnas del är det nu upp till regionala och lokala aktörer att i samverkan med ansvariga myndigheter följa upp att verksamheten, om den kommer i gång, bedrivs på ett ur miljösynpunkt godtagbart sätt.
Jag är övertygad om att våra tillstånds- och tillsynsmyndigheter hanterar frågorna i enlighet med miljöbalkens krav och på ett sätt som tillgodoser alla berörda intressen.
Lena Ek, miljöminister (C)