Den borgerliga majoritetens trafikpolitik har drabbats av två stora bakslag den senaste veckan. Länsstyrelsen, med stöd av Havs- och vattenmyndigheten, satte stopp för den planerade bilbron vid Studenternas IP eftersom den hotade dricksvattenförsörjningen i hela Uppsala. Vidare har regeringen upphävt den detaljplan för Bäverns gränd som de borgerliga partierna har antagit med målsättningen att kunna tillåta mer biltrafik i gränden.
Miljöpartiet har hela tiden motarbetat planerna på en ny bilbro vid Studenternas och mer biltrafik på Bäverns gränd. Vi välkomnar därför dessa beslut från länsstyrelsen och regeringen. Att öppna Bäverns gränd för mer biltrafik är att gå åt helt fel håll i trafikpolitiken. Det riskerar att försämra bussarnas framkomlighet och orsaka trafikstockning och problem med köer. Mer biltrafik i innerstaden leder dessutom till lokala miljöproblem med buller och sämre luftkvalitet.
Redan i dag är luften i Uppsala så dålig och hälsofarlig att Sverige riskerar att bötfällas av EU. För att Uppsala ska kunna växa och utvecklas behöver vi en snabb, bekväm och attraktiv kollektivtrafik, inte mer biltrafik.
Mot byggandet av en ny bilbro vid Studenternas finns en lång rad argument. Bron skulle bland annat attrahera trafik från Kungsängsbron och innebära att ungefär 7 500 fordon per dygn som i dag åker på Kungsängsbron i stället väljer att åka genom centrala Uppsala. En bro vid Studenternas skulle också innebära att en trafikled med 15 000 fordon per dygn dras genom ett av Uppsalas viktigaste rekreationsstråk, vilket skulle få förödande barriäreffekter. Ett bygge av en ny bro och trafikled skulle även hota dricksvattenförsörjningen, eftersom vägen dras rakt över en vattentäkt som riskerar att förorenas vid utsläpp från vägen.
Besluten från länsstyrelsen och regeringen visar att även den styrande borgerliga majoriteten i Uppsala måste följa den miljölagstiftning som gäller i Sverige. Vi hoppas att de borgerliga trafikpolitikerna tar tillfället i akt och ändrar riktning i trafikpolitiken.
Trafikverket skrev nyligen i en rapport att teknikutveckling och effektiviseringar av transporter inte kommer att räcka för att nå klimatmålen. I stället skriver Trafikverket uttryckligen att transporterna måste minska om vi ska ha chans att nå de utsläppsreduktioner som måste till. För att klara omställningen till ett hållbart Uppsala spelar därför trafikpolitiken en nyckelroll.
Gång-, cykel- och kollektivtrafiken måste vara så snabb, effektiv och attraktiv, att fler väljer att lämna bilen hemma. För att nå dit måste trafikpolitiken fokusera på att ge en större del av vårt gemensamma utrymme på gatorna till gående, cyklister och kollektivtrafik. Dessa åtgärder är även viktiga för att förbättra luftkvaliteten i centrala Uppsala.
Den borgerliga majoriteten har gång på gång de senaste åren fattat beslut som går stick i stäv med dessa miljö- och klimatambitioner. I stället för insatser för cyklister så väljer kommunalrådet Stefan Hanna (C) och hans allianskamrater att avveckla cykelparkeringsplatser i centrala Uppsala och bevilja flera gatuparkeringsplatser för bilar.
I stället för att satsa på kollektivtrafiken har de borgerliga partierna i Uppsala valt att påbörja planerandet av en bilbro och trafikled rakt genom Årike Fyris och det historiska odlingslandskap som har pekats ut som ett framtida världsarv. Dessutom har landstingets borgerliga majoritet valt att höja taxorna i kollektivtrafiken.
Uppsala behöver en ny trafikpolitik – både för klimatet och för Uppsalabornas hälsa. Vi hoppas att den borgerliga majoriteten i framtiden tar miljölagstiftningen på allvar och skrotar sina miljöfarliga projekt med nya bilbroar, höjda busspriser och indragna cykelparkeringsplatser.
Johan Lundqvist
ledamot (MP) kommunfullmäktige
Erika Karlénius
2:e vice ordförande (MP) gatu- och samhällsmiljönämnden
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
UNT 14/3 2012