I dag för tio år sedan mördades Fadime Sahindal för att hon talade öppet om sin situation och det våld som drabbar kvinnor. Mordet var inte enbart ett fruktansvärt brott. Det var också ett brutalt slag mot unga kvinnors kamp för rätten att få leva och forma sina egna liv i frihet. Efter hennes död har hon tillsammans med andra kvinnor blivit en symbol för kvinnors kamp för frihet och rättvisa.
Därför vill Vänsterpartiet att hennes och andra modiga kvinnors kamp för frigörelse hedras på olika platser i landet. Vänsterpartiet har föreslagit ett monument av Fadime Sahindal utanför Sveriges riksdag. 2007 föreslog Vänsterpartiet i en motion att en plats i Uppsala skulle få namn efter Fadime Sahindal. Nu efter fem år blir det äntligen av när den lilla parken i korsningen Östra ågatan/Bangårdsgatan får namnet Fadimes plats och förses med ett konstverk.
Denna plats kommer att aktualisera den svåra situation som många unga kvinnor i Sverige lever i. Vi vet att Fadime Sahindals erfarenheter delas av många unga kvinnor. Hon sa själv:
”Det som har hänt mig är inget som man kan göra någonting åt, men jag tror att det är viktigt att man lär sig någonting av det och gör någonting i framtiden, så att sådana här fall inte upprepas”. (Ur Fadime Sahindals tal i riksdagen 2001).
Syftet med att namnge en plats efter henne är i första hand att lyfta fram en modig kvinnas insatser för kvinnors rättigheter och visa att vi står på hennes sida. Fadime Sahindal kämpade mot förtryck i hederns namn och för alla flickors lika rättigheter oavsett etniskt ursprung. Kampen mot den hederskodex som såväl flickor och kvinnor som pojkar och män tvingas inrätta sina liv efter består. Men kampen är långt ifrån vunnen. Fortfarande faller många människor världen över – också i Sverige – offer för hedersrelaterat våld och förtryck. Enligt en rapport från Ungdomsstyrelsen riskerar till exempel minst 70 000 unga människor i dag att bli bortgifta mot sin vilja.
Genom medier får vi kännedom om så kallade köksolyckor och balkongflickor, om oskuldsintyg och mödomshinneoperationer, och om barn som tvingas att ingå äktenskap mot sin vilja. Det pågår en permanent diskriminering av flickor och pojkar i namnet av en förtryckande och förljugen kyskhetsetik. Kvinnors trovärdighet ifrågasätts när de anmäler olika övergrepp medan förövaren får vännernas sympatier.
Hedersrelaterat våld och förtryck har – liksom mäns våld mot kvinnor över huvud taget – sin grund i föreställningar om kön och sexualitet kopplade till makt och kontroll hos den som utövar våldet. Vi menar att det behövs kraftfullare åtgärder mot allt patriarkalt våld mot kvinnor. Det återstår mycket att göra för att säkerställa kvinnors och flickors rätt till självständigt liv och frihet. Vi borde förenas av visionen om en värld fri från våld mot kvinnor och där kvinnors rättigheter respekteras.
Våldet måste angripas genom ett brett spektrum av åtgärder för jämställdhet och säkrande av lika rättigheter för kvinnor och män. Åtgärder på olika områden måste vidtas för att unga kvinnors och flickors makt över sina egna liv stärkas. Många mäns tystnad kring det patriarkala våldet måste upphöra.
Unga människors möjlighet till sysselsättning måste öka. Undervisning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter måste förstärkas. Vänsterpartiet verkar för att myndigheter, skolor och organisationer ska få ökad kunskap om så kallade hedersrelaterade problem och våld mot kvinnor så att utsatta personer får den hjälp de behöver.
Mordet på Fadime Sahindal och flera andra unga kvinnor samt pojkar som bryter mot normer visar att kampen mot våld och mot fördomar om kvinnor måste intensifieras. Ett samhälle fritt från våld är en nödvändighet för att demokratin skall kunna existera och fortleva. Det finns inga undantag för kvinnor när det gäller mänskliga rättigheter.
Amineh Kakabaveh
riksdagsledamot (V)
Ilona Szatmári Waldau
kommunalråd (V)
Jeannette Escanilla
fullmäktigeledamot (V)
UNT 21/1 2012