I eftermiddag kommer kommunfullmäktige i Östhammar att ha en väldigt stor och fin fråga att behandla. 1800 röstberättigade invånare i Östhammars kommun har skrivit under namnlistor för att få till stånd en folkomröstning om hur räddningstjänsten ska organiseras i kommunen. Många vill få frågan att handla om just kommunens räddningstjänst, men i själva verket handlar den främst om något annat. Den handlar om demokrati och kommunens invånares rätt att vara med och påverka.
Under det senaste halvåret har ett stort engagemang lagts ner på att diskutera räddningstjänsten i Östhammars kommun och att samla in namnunderskrifter. Tio procent av medborgarna i Östhammars kommun står bakom kravet – som nu ligger på fullmäktiges bord – om att genomföra en folkomröstning i kommunen. Frågan man vill folkomrösta om berör om Östhammars kommun ska vara arbetsgivare till dem som är anställda inom räddningstjänsten. Idag drivs räddningstjänsten i samarbete med Tierps och Uppsalas kommuner i en gemensam nämnd.
Om minst 10 procent av invånarna i en kommun tycker att en fråga är så viktig att de vill få en folkomröstning till stånd, så måste kommunfullmäktige ta upp frågan. Det kallas folkinitiativ och lagstiftningen kring detta stärktes 2011. Anledningen var att stärka medborgarnas roll – att medborgarna ska ha ett verktyg att vara med och kunna påverka den politiska dagordningen samt vara med i beslutsprocessen.
Det är kommunfullmäktige som beslutar om det ska genomföras en folkomröstning, men andemeningen i lagstiftningen är tydlig, en folkomröstning ska genomföras om det inte strider mot grundläggande rättigheter eller diskriminerar enskild person. Kommunfullmäktige kan dock stoppa ett folkinitiativ om två tredjedelar röstar mot förslaget.
Miljöpartiet är det etablerade parti i Sverige som kanske tydligast bejakat tankar om ökat folkligt deltagande och fler inslag av direktdemokrati i vårt politiska system. Partiet grundades i en tid med missnöje kring hur de gamla partierna hanterade folkomröstningen om kärnkraften och manipulerade folkviljan. Vi vill inte avskaffa den representativa demokratin. Alla frågor lämpar sig inte för folkomröstningar, och dessa har i sig andra svagheter, som att de invånare som skriker högst också får sin vilja igenom.
För oss handlar frågan idag inte om vi har en väl fungerande organisation för räddningstjänsten. Den diskussionen kommer i ett senare skede och där har vårt parti ännu inte tagit ställning. Den handlar om huruvida människors röster ska tillåtas höras och lagstiftningens anda respekteras.
Är frågan rätt ställd? Är det lämpligt att avgöra organisationsformen av samhällsviktiga funktioner i folkomröstningens form? Kan Östhammars kommun klara räddningstjänsten på egen hand? Hur blir ekonomin med en ändrad organisation? Hur blir kvalitén på verksamheten? Alla dessa frågor är befogade och viktiga. Men vi kan idag inte se annat än att vi måste bejaka det initiativ som gjorts och ta den konkreta diskussionen med invånarna i valrörelsen. Kommer fullmäktige fram till en annan slutsats vore det märkligt.
Linda Eskilsson
Avgående gruppledare för Miljöpartiet i Östhammar
Kerstin Dreborg
Tillträdande gruppledare för Miljöpartiet i Östhammar
Åsa Lindstrand
Kandidat till Kommunfullmäktige Miljöpartiet i Östhammar