Den digitala framtiden är vår

Frågan om digitalisering av journaler och annat måste tas på allvar inom landstinget, skriver Nina Lagh (M), Lena Lundberg (L), Annika Krispinsson (C) och Anna-Karin Klomp (KD).

Nina Lagh (M).

Nina Lagh (M).

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-09-08 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I takt med att vi blir äldre och det föds färre barn växer utmaningarna. År 2050 beräknas var fjärde svensk vara 65 år eller äldre. Sjukvården måste därför ställas om, om vi på allvar ska kunna möta alla de behov som kommer med en åldrande befolkning.

Vi måste börja tänka utanför gamla hjulspår. Hur ska den framtida sjukvården se ut? Hur skapar vi en sjukvård som matchar morgondagens behov? Hur ser vi till att ta vara på den digitala generation som nu växer upp? På den digitala fronten har landstinget inte riktigt hunnit med. När vi styrde infördes journal på nätet. Något som var väldigt omdiskuterat och krävde många långa processer. I dag är det få som vill backa bandet utan det är snarare så att fler hakar på.

En rapport från Mc Kinsey som kom i början på sommaren visar att vården skulle spara miljardbelopp varje år om landstingen vågar ställa om och digitaliseras. Hemprovtagningar, journal på nätet, bättre IT-system och tidsbokning över nätet är bara några av alla de lösningar som skulle behöva komma till. Bättre IT system skulle spara mycket tid för våra medarbetare, det ska vara lätt att vara digital och det kräver en uppdaterad teknik.

I dag sker det mesta på nätet, via en app eller på andra digitala forum. De flesta bokar idag en frisör, restaurang och taxi via företagens hemsida men att boka en tid i sjukvården kräver ofta knappval och telefonköer. Valfrihet och smidighet för patienterna behöver vara ledorden.

Det finns redan i dag många bra exempel på hur man kan digitalisera och göra det mer smidigt för patienterna. Appar för personer med diabetes är en sådan teknik. Där får diabetespatienten möjlighet att tala med läkare direkt i en chatt, scanna in sina värden och få en bedömning. Det sparar tid för patienten som inte behöver åka till en vårdcentral varje gång ett stick behövs. Vi behöver fler sådana lösningar.

Ett stort hinder mot att digitalisera vården och göra ny teknik mer tillgänglig för patienterna handlar om ersättningssystemet. En videokonsultation, där patienten träffar läkaren online, kräver fortfarande en läkare men primärvården får inte räkna det som ett besök när de ska få ersättning. En skattefinansierad sjukvård kräver ett effektivt utnyttjade av de gemensamma resurserna. Vi behöver därför lösningar för att kunna vårda även i framtiden. Om vi vågar göra nödvändiga investeringar kommer vi inte bara få en effektivare vård vi kommer också att kunna spara pengar.

Om vi vill ha en fungerande sjukvård även i framtiden måste vi börja ta frågan om digitalisering på allvar. Alliansen är redo att ta Uppsala län in i framtiden.

Nina Lagh (M, bilden)

Lena Lundberg (L)

Annika Krispinsson (C)

Anna-Karin Klomp (KD)

Läs mer om