Det går att höja matkvaliteten

Det finns mycket vi kan göra i Uppsala för att höja matkvaliteten. En viktig del är att köpa in bra mat, skriver Anne Lennartsson med flera (C).

Uppsala2013-07-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intresset för mat ökar, något vi i Centerpartiet välkomnar. Detta intresse är något som vi bör ta fasta på för att höja människors livskvalitet och för att gynna våra lokala matproducenter såväl mjölkbonden som potatisodlaren. Uppsala kommun har alla förutsättningar att bli det goda exemplet. Vi vill på riktigt att den mat som serveras i våra skolor och för våra äldre i vår kommun ska vara god, vällagad och näringsrik, och med fördel tillagas nära där den ska serveras. Därför kommer Centerpartiet att ligga på så att kommunens upphandlingar på ett bättre sätt ska gynna våra lokala matproducenter.

Det finns mycket vi kan göra i kommunen för att höja matkvaliteten. En viktig del är som sagt att kommuner och landsting köper in bra mat.

Att inte mer görs beror många gånger på brist på kunskap, och givetvis finns ett kortsiktigt tänkande om att handla billigt med i bilden. Inom ramen för LOU (Lagen om offentlig upphandling) finns det stora möjligheter för att ge våra lokala matproducenter möjlighet att leverera. Upphandling handlar om att sätta upp en rad krav på det som vi vill köpa. Vi kan således själva styra många av de krav vi vill ställa. Ett sådant krav kan vara att man vill ha dagsfärska varor eller att man vill ha korta transporter.

Den svenska miljölagstiftningen och våra höga krav på djurskydd leder till höga kostnader för våra matproducenter i jämförelse med övriga Europa som inte har lika höga miljö- och djurskyddskrav som Sverige. Det gör att vi konkurrerar på olika villkor.

Orättvist, javisst! Man brukar säga att allt har sitt pris. En del, menar att vi ska sänka våra krav på miljö- och djurskydd, medan Centerpartiet menar att vi ska behålla våra höga krav och se till att övriga europeiska länder tar efter oss. Sänkta krav från Sverige kommer ju inte direkt att gynna vare sig miljön eller djuren.

Det är helt på tok att matproduktion läggs ner här hemma och i stället flyttar till länder med sämre miljö- och djurskydd. Därför krävs det att Sverige på olika sätt kompenseras.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson och Centerpartiet menar att en del av EU:s jordbruksstöd ska gå till att mer stödja gott djurskydd och miljövänlig produktion – sådan som vi har här i Sverige, och att en betydande del av EU:s jordbruksstöd ska gå till att stötta just djurbönderna. En annan aspekt är att det heller inte är vettigt att priset för mjölk ligger långt under priset på läsk. Här har handeln ett ansvar att inte profilera mjölk som en lågprisprodukt.

Restauranger och krogar använder gärna och ofta Svenska lokala råvaror som ett säljargument, och våra kommuner borde rimligtvis vara de största föredömena att handla lokalt, både för att höja matkvaliteten, verka för en levande landsbygd och främja grön omställning. Det finns många goda exempel på kommuner som lyckats mycket väl när de gäller att upphandla bra lokal mat, vilket är ett bevis på att det går.

Det finns knappast någon kommun som inte vill ha hög matkvalitet och samtidigt gynna de lokala företagen.

Uppsala kommun har nyligen fått utmärkelsen Bästa Miljökommun och Centerpartiet kommer att göra allt vi kan för att vi ska fylla på med fler utmärkelser. Varför inte ”Bästa matkommun”?

Anne Lennartsson

ordf Centerpartiet i Uppsala, ersättare UAN, utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Kenny Jonsson

ledamot (C), UAN

Ehsan Nasari

ledamot (C), vård och bildning

Carl-Henrik Söderlind

ersättare (C) VoB

UNT 6/7 2013

.

 
Läs mer om