Replik. Innovationsbrons vd Peter Strömbäck menar (UNT 21/12) att det kommer för lite nytta ur life science-forskningen, och pekar på brist på kapital för verifiering som en viktig orsak. Javisst måste Sverige bli bättre på att ta till vara forskningsresultat. Men pengar räcker inte, och de bör inte tas från den akademiska grundforskningen. Utmaningen är att kunna förädla forskningsresultat på ett sätt som tillåter forskaren att vara forskare, och som samtidigt leder fram till så intressanta resultat att privata intressen kan ta vid. I Uppsala finns i dag ett flertal väl utvecklade program som gör just detta.
I dagarna genomförs AIMday Diabetes, där akademi och industri möts och diskuterar industrins frågor, ett initiativ från Uppsala universitets enhet för innovation, avsett som en start för vidare samarbeten. Landstingsanställda vid Akademiska sjukhuset är en annan viktig grupp som genererar idéer från vården. De erbjuds stöd med idéutveckling av Innovation Akademiska. Uppsala BIO:s program BIO-X erbjuder forskare en mer omfattande process för att i samarbete med klinik och företag genomföra just den verifiering Strömbäck efterlyser. Att det globala läkemedels- och diagnostikföretaget Roche förra året valde BIO-X som sin första partner i Europa för att verifiera resultat från akademisk forskning är ett kvitto på verksamhetens nytta.
Sammanfattningsvis:
- Värna en stark nyfikenhetsdriven forskning! En grundläggande förutsättning för en framgångsrik, intäktsgenererande life science-sektor är en stark akademisk forskningsbas.
- Kapital behövs för att överbrygga gapet mellan grundforskning och produktutveckling. Men koppla funktioner som AIMday och BIO-X till forskningsmedel och få på så sätt de akademiska och industriella belöningssystemen att samspela.
- lUppsalas goda erfarenheter av hur vidareförädling av forskningsresultat kan ske kan göra nytta på fler håll. Investeringar i denna typ av program är bland det bästa samhället kan göra för att ta till vara den nyfikenhetsdrivna forskningens resultat.
Erik Forsberg
docent, verksamhetschef Uppsala BIO
Lars Jonsson
docent, näringslivschef Uppsala universitet
UNT 11/1 2012