Det handlar inte om ledarskap

Det var inte ledarskap som vi diskuterade, utan vilken värdegrund som bör vara vägledande för universitets ledning, skriver Sverker Gustavsson med flera.

Uppsala2011-10-18 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. ”Värna universitetets integritet” var rubriken på vår artikel (UNT 25/9). Bakgrunden är att Uppsala universitet från och med 2011 självt kan bestämma sin organisation och sina beslutsformer. I det sammanhanget borde universitetet enligt vår uppfattning klargöra sin verksamhetsidé. Av ett särskilt centralt dokument, en konstitution, bör framgå att universitetet arbetar på eget programansvar, på vetenskaplig grund.

Stefan Björklund och Bo Sundqvist (UNT 9/10) ifrågasätter inte vårt förslag. I stället talar de om något annat, nämligen om vikten av starkt ledarskap. Universitetet måste kunna fatta beslut, som inte alla inblandade accepterar. Om en arbetsmiljö förlamas av interna spänningar måste universitetet kunna ingripa.

Men deras påpekande av denna självklarhet innebär en missuppfattning av ämnet. Vad saken gäller är inte om verksamheten behöver ledas utan vilken som bör vara värdegrunden för ett dynamiskt och framtidsorienterat ledarskap.

En annan självklarhet som Björklund och Sundqvist framhåller är att fördelningen och prioriteringen av resurser inom universitetet bör kunna omprövas och att sådana omdispositioner kan föranleda livlig diskussion.

Men avgörande för sådana processer är hur de genomförs. Bör målet vara bättre vetenskap att tillgodose vad som för tillfället är på modet? Eller att tillgodose de krav på planering och strategiskt tänkande, som ibland framförs som vore de ett värde i sig? Vår ståndpunkt är att vetenskapliga bedömningar inte bör kunna underkännas med argument, som innebär att den som betalar bestämmer vad som är god kvalitet. Detta är inte nytt. Men den har kommit i ett nytt läge genom att universitetet nu fått större frihet att verka på eget programansvar.

Vi önskar ett konstitutionellt stadfästande av universitetets idé. Poängen är att det som görs konstitutionellt svårföränderligt är ett ledarskap där rektor är främst bland likar – en universitetsledning som forskare, lärare och studenter kan respektera därför att vederbörande delar verksamhetens professionella värderingar. En sådan reglering ser vi som ett stöd för gott ledarskap och inte som ett hinder.

Sverker Gustavsson

Ylva Hasselberg

Carl Gustaf Spangenberg

UNT 18/10 2011

Läs mer om