På nyheterna i dag hör vi om hur LRF protesterar mot Nyköpings kommuns köttfria onsdagar genom att dela ut hamburgare utanför stadens gymnasieskola. Med aktionen vill LRF starta en debatt om svensk köttproduktion.
En sådan debatt är sannerligen nödvändig, men att motarbeta minskad köttkonsumtion är en helt missriktad insats. LRF borde protestera mot den ökade köttimporten, inte mot det lovvärda initiativet att äta mer vegetariskt i skolan.
Allt fler blir medvetna om hur våra matvanor påverkar omvärlden, inte minst köttkonsumtionens stora miljöbelastning och de oacceptabla förhållanden som ofta råder i den storskaliga köttindustrin. Samtidigt fortsätter köttkonsumtionen i Sverige att gå stadigt uppåt, och i dag äter vi ungefär dubbelt så mycket kött som den genomsnittliga världsmedborgaren. Kunskaperna går alltså stick i stäv med hur vi faktiskt handlar. Här har våra skolor en viktig roll att fylla: Genom att helt enkelt slopa kött i skolmaten skulle vi inte bara ta ett stort steg för en mer hållbar matkonsumtion, utan också kunna erbjuda eleverna bättre mat.
Såväl Jordbruksverket som Livsmedelsverket är eniga om att köttkonsumtionen i Sverige måste minska. Maten står i dag för en fjärdedel av den privata konsumtionens klimatpåverkan, och bland våra livsmedel står kött för den överlägset största miljöbelastningen. Orsaken är mycket enkel: Djuren förbrukar mycket energi under sitt
liv, och endast en liten del av denna hamnar i köttet.
För att framställa mat med samma energiinnehåll kräver köttproduktion ungefär 20 gånger så stor markareal och 20 gånger så mycket energitillförsel som produktion av vegetabilisk mat, vilket naturligtvis medför en enorm miljöbelastning i form av växthusgaser, övergödning och rubbade ekosystem.
Uppsalas skolor är redan på rätt väg i denna fråga och erbjuder numera alltid åtmistone ett vegetariskt alternativ. I dag finns hos personalen en stor kompetens i att tillaga god och näringsriktig vegetarisk mat, och skolrestaurangen kan här faktiskt fungera som förebild och inspirationskälla för alla dem som är uppvuxna med kött-och-potatis som orubblig envåldshärskare på middagsbordet. En varierad vegetarisk kost innehåller alla näringsämnen vi behöver, och den seglivade myten att kött innehåller oersättlig näring saknar egentliga belägg.
Ett område där vi ännu inte har nått tillräckligt långt är det nationella målet om att ha minst 25 procent ekologisk mat i skolan – i dag är den siffran i Uppsala 17 procent. Att helt enkelt stryka kött från menyn skulle innebära en stor besparing, pengar som naturligtvis ska användas för att köpa bättre råvaror och mer ekologiskt. Ekologisk mat innebär inte bara minskad miljöpåverkan, utan också bättre näringsvärde och färre kemikalier i maten. Det är våra skolbarn värda!
Den kritiska läsaren kanske invänder att vi måste ha valmöjligheter i skolmatsalen, och visst är det så. Naturligtvis ska våra skolrestauranger fortsätta erbjuda flera alternativ, så att alla elever kan hitta något de tycker om. Men det vi har glömt bort i dag är att kött egentligen är en lyxvara och inte något som behöver ingå i varje måltid. Att i detta läge proppa i våra barn billigt kött av låg kvalitet – en skolmåltid i Uppsala kostar strax över åtta kronor – bidrar knappast till deras matupplevelse. Bättre då att fokusera på hög kvalitet med billiga och nyttiga råvaror.
Cornelius Fischer, Andreas Meijer och Joakim Pihlstrand-Trulp
Gröna partiet