Dödspatrullerna går fria

I Bangladesh är beställda mord vardagsmat. Antalet mord ökar, samtidigt som förövarna går fria, skriver Anisur Rahman.

Hyrda mördare gör livet osäkert för invånarna i Bangladesh.

Hyrda mördare gör livet osäkert för invånarna i Bangladesh.

Foto: SCANPIX

Uppsala2012-02-04 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om du vill klaga på en besvärlig person i Sverige kan du gå till polisen. Om du har en annan åsikt som journalist kan du debattera i en tidning eller skriva i din blogg. I ett land som Bangladesh hyr du en mördare, det är en lösning som är fullt möjlig. Den som stör dig eller argumenterar emot dig kan dödas i en bilolycka eller bli skjuten.

Att döda en person i Bangladesh kostar bara några hundra dollar. Den ansvarige åker aldrig fast, om man bara kan kontrollera myndigheterna. Det är inte så förskräckligt dyrt om man kan förhandla med polisen, Rapid Action Battalion (RAB) eller administrationen. Genom korruption kan man ordna fritt tillträde till himlen genom att skicka andra till helvetet.

Landet är ett paradis för nationella och internationella korrupta grupper och ett helvete för dem som vill kämpa för demokratiska värden, yttrandefrihet, sekulära tankar och fred. De kan bli dödade hemma, på arbetsplatsen eller på allmänna platser och direkt på gatan.

Dödandet kan vara öppet eller hemligt - det tar aldrig slut. Det finns där helt oberoende av om regeringen är politisk, militärstyrd, nationalistanknuten eller fundamentalistisk. Detta dödande utfört av terrorister, av poliser eller av Indiens säkerhetspolis vid gränsen (BSF) bidrar till att göra tillvaron för invånarna i Bangladesh till ett helvete. Mellan 1 januari 2001 och 10 juli 2009 rapporterades totalt 789 bangladeshier ha dödats av BSF, 846 personer skadades och 895 rapporterades som bortförda.

Runt om i landet arbetar politiker, korrupta myndighetspersoner och kriminella ligachefer med mord.

Cholesh Richil, ledare för minoritetsfolket Garo i Madhupur, dödades 2007 av militären. Inget åtal har inletts. Man kan påträffa hundratals liknande fall. När ett land och dess administration och politiska partier är korrupta är det inte svårt att döda på detta sätt. Även om man blir gripen för dådet kan man frias i en rättegång om man har rätt kontakter med regeringspartiet. Listan på dödade kan bli lång. Jag vågar påstå att RAB har blivit en stor lagbrytare i stället för en medarbetare till rättssystemet.

Människor som arbetar med mänskliga rättigheter har kunnat iaktta att antalet mystiska försvinnanden och hemligt dödande har ökat med ett alarmerande antal jämfört med tidigare år. Enligt en rapport från en människorättsorganisation försvann 51 personer förra året varav 15 kroppar hittades efter dem. I de flesta fall hittades offrens kroppar av säkerhetsvakter i kanaler eller i diken.

I verkligheten beskyller ansvariga myndigheter och topparna i samhället de kriminella gängen och oppositionspartierna för att vara ansvariga för dessa brott. På så sätt tillåter de detta hemliga dödande som utförs av polis och RAB, trots att det kraftigt kritiseras både hemma och i utlandet. Regeringen har fått kritik för att den skyddar brottslingarna i trots mot internationella krav att stoppa dessa orättfärdiga mord, som absolut inte kan accepteras i en fungerande demokrati. Tvärtom förnekar minister Sahara Khatun denna anklagelse och rättfärdigar på så sätt dödandet och försvarar de mord som utförs av regeringens polis och RAB-styrkorna.

RAB bildades i mars 2004 som en sammansatt styrka som innehöll medlemmar från armén, luftvapnet och sjöstridskrafterna, från polisen och från Bangladeshs andra säkerhetsstyrkor. Efter att RAB bildades har organisationen dödat mer än 600 personer. Den har torterat och trakasserat hundratals personer. Trots att de utför dessa illdåd kommer medlemmarna undan. Detta skadar det bangladeshiska folket djupt och förstör deras liv.

RAB är i själva verket en dödsstyrka. Det är en styrka som hotar landets gator. Det tycks inte som om regeringen gör någonting för att stoppa den. Fruktan ökar i Bangladesh.

 Anisur Rahman

fristadsförfattare från Bangladesh i Uppsala 2009-2011

UNT 4/2 2012

(Översättning: Ingeborg Sevastik)

Läs mer om