År 1945 avsattes ett nästan 300 hektar stort område vid Ekolsundsviken i Veckholm som skjutfält för det nya pansarregementet i Enköping. Många boende måste flytta från området eller lämna ifrån sig mark.
Skjutfältet har i stort sett fungerat bra för de närboende, trots att ingen miljöprövning tidigare behövdes eller gjordes. Området har varit välvårdat och öppet för allmänheten de dagar då skjut- eller sprängningsövningar inte pågått. Att Norra Björkfjärden då och då varit avstängd för båttrafik har man fått finna sig i. Läget vid Ekolsundsviken gör dock att buller och tryckvågor fritt kan sprida sig över stora delar av Mälaren.
Den 27 april i år upplevde många i Trögds, Håbos och Upplands-Bros mälarnära områden något av en mardröm. Öronbedövande buller under både dagen och natten med tryckvågor som fick hus att skaka, fönsterrutor att skallra och djur att chockas. Dålig informationen gjorde att de allra flesta först nu blev medvetna om att försvaret ansökt om ett kraftigt ökat antal övningsdagar på skjutfältet, där bullret och tryckvågorna den 27 april med god marginal låg inom tillståndsansökan.
Med år 2004 som jämförelseår föreslås att
- antalet skjutdagar får öka från 67 till 230 per år, varav helgdagar från 3 till 40, vardagar från 64 till 190,
- antalet skott får sexfaldigas, från 188 669 till 1 078 850 per år. Den största ökningen ligger på GROV ammunition/sprängningar,
- antalet sprängladdningar får öka från 22 till 1 750, en 80-faldig ökning.
Nästan fyra gånger större blyutsläpp skulle därmed tillåtas.
Vid försvarets informationsmöte i Veckholm den 18 augusti fick vi veta att Nordic Battle Group som använt skjutfältet den 27 april sprängt friliggande (på marken liggande) laddningar på 100 gram. Den nu aktuella ansökan handlar om 1 500 friliggande spräng-laddningar på upp till ett kg och 250 friliggande tyngre laddningar på upp till 3 kg, i värsta fall således 30 gånger kraftigare än den 27 april! Med laddningar under eller över marken skulle bullereffekterna bli betydligt lägre. Men ansökan gäller just friliggande laddningar!
På frågan om man med dagens krav skulle ha valt Veckholm som skjutfält blev svaret: Naturligtvis inte! Men att marken där redan är förorenad anges som motiv för att tillåta inte bara fortsatt utan också väsentligt utökad verksamhet med långt värre effekter.
En annan fråga gällde i vilken mån Norra Björkfjärden påverkas av 230 dagars eller nätters övningar. Svaret blev att man inte får vistas inom riskområdet de dagar och nätter då verksamhet bedrivs. En död hand skulle således läggas över detta miljömässigt och kommersiellt så viktiga, känsliga och befolkningstäta naturområde.
Det har framhållits att skalbaggar och andra insekter hittills visat sig trivas på skjutfältet och att vissa försvunna arter och växter till och med återkommit. Men om utvidgningen av verksamheten leder till att många människor inte längre kan bedriva sin verksamhet eller tvingas flytta på grund av kraftiga tryckvågor och olidligt buller måste väl även det beaktas? Miljöhänsyn gäller faktiskt drägliga livsförhållanden också för människor!
Ingegerd Troedsson
UNT 27/8 2011