Uppsala kommuns äldreomsorg lider av ett allvarligt systemfel. För många har det blivit påtagligt de senaste dagarna. I media har det rapporterats om undersköterskor i hemtjänsten vars arbetssituation är så omöjlig att det inte enbart drabbar deras välmående utan också omsorgen om de äldre på ett negativt sätt.
Ansvarig politiker i äldrenämnden, Ebba Busch (KD), säger att hon är chockad över situationen. Det är ett märkligt uttalande. Den borgerliga majoriteten har känt till situationen under en lång tid. Men Ebba Busch skyller ifrån sig och lägger skulden på en enda utförare. Det är en kraftig förenkling av problemet.
Kommunens egna hemtjänstutförare, Vård och Bildning, som i det här fallet har uppdagats med brister är givetvis en part i målet. Men förklaringarna till varför det står så illa till i hemtjänsten är fler än så. Sedan ett par år tillbaka tillämpar äldrenämnden så kallad ersättning för utförd tid. Syftet med ersättningen är att stimulera utförarna till att vara hemma hos den enskilde i den omfattning som biståndsbeslutet medger.
Intentionerna var goda. Det var vi alla ense om. Med det tidigare ersättningssystemet kunde utförarna få betalt för stora delar av tiden utan att vara hemma hos den äldre. Det var inte acceptabelt. Men det nuvarande ersättningssystemet har medfört en ordning som inte heller är önskvärd. Under de senaste åren tycker vi oss ha sett följande negativa utveckling:
- Kvantitet premieras före kvalitet: Hemtjänstutförarnas tid för den enskilde är viktig för att kunna vara närvarande hos omsorgstagaren och för att kunna ge hjälp på ett bra sätt. Men för mycket fokus läggs på att kontrollera tid framför innehåll.
Det förebyggande hälsoarbetet och omsorg runt den enskildes behov har satts på undantag. Alla resurser läggs på att belöna genomförande och inte vad som ska uppnås, ökad livskvalitet och nöjdhet med service.
- Hemtjänstpersonalens yrkestatus förminskas: För att äldrenämnden ska kunna kontrollera vilken tid som utförs i hemmet registreras personalens tid från det att de går in i hemmet till det att de lämnar. Det leder till att personalen ägnar mer kraft åt att rätt tid ska registreras än uppmärksamhet gentemot den enskilde.
Med ökad kontroll över tiden följer minskat utrymme för flexibilitet gentemot den äldre och möjligheterna att självständigt styra över och utveckla sin arbetssituation.
- Valfrihet och kvalitetsutveckling blir en chimär: Den borgerliga majoriteten införde kundval i hemtjänsten för att öka valfrihet och mångfald av utförare. Konkurrensen skulle stimulera kvalitetsutveckling och innovation. Men nuvarande ersättningssystem premierar inte annorlunda arbetssätt eller kvalitetsutveckling. Snarare premieras standardiserade arbetssätt och mer av samma, oavsett vem som utför hemtjänsten.
- Tvära kast mellan överutnyttjande och underutnyttjande av resurser: Problemen vi ser i hemtjänsten är inte isolerat till en utförare. För bara något år sedan stod äldrenämnden med utförare som utförde för mycket tid. Nu handlar det om för lite tid. Tendenserna ser vi hos flera utförare. Resultaten har blivit eskalerade kostnader, ökat kontrollerande och bristande omsorg om den äldre. Problemen kräver en långsiktig lösning mellan äldrenämnden och utförarna.
Socialdemokraterna har under en lång tid begärt att äldrenämnden ska samla utförarna kring en förutsättningslös dialog om ersättningssystemet och hur vi tillsammans kan hitta lösningar för att höja kvaliteten i hemtjänsten. Den borgerliga majoriteten har dröjt med besked och konkret handling. Men bättre sent än aldrig.
Nu har vi chansen att gemensamt vända den negativa utvecklingen. Inom kort ska äldrenämnden ges möjlighet att revidera modellen för ersättning till utförarna. Låt oss göra det i samförstånd med utförarna.
Och låt oss göra det med långtgående krav på att ersättningen ska bidra till en äldreomsorg där de äldre och medarbetarnas väl sätts i centrum – inte system, kontroll och misstänksamhet mellan de aktörer som är satta att gemensamt utföra uppdraget.
Caroline Andersson
2e vice ordförande i äldrenämnden (S)
Marlene Burwick
kommunalråd (S)
UNT 12/6 2013