Sveriges framtid avgörs av vilka förutsättningar vi ger våra barn. Den avgörs av med vilken glädje våra barn går till skolan och med vilken framtidstro våra unga ger sig ut i vuxenlivet.
På en punkt är forskningen mycket tydlig. Avgörande för skolresultaten är att eleverna får tid med en bra lärare.
Många är vi som kan vittna om hur en lärare öppnade dörrar som vi inte ens visste fanns, entusiasmerade oss när vi behövde ta oss över ett hinder och väckte intresset när vi tappat lusten.
Sedan 2006 har 12 600 pedagogiska tjänster skurits bort från svensk skola. Samtidigt vittnar nio av tio lärare om att de fått mer pappersarbete sedan Jan Björklund blev utbildningsminister.
Lärare toppar idag listan över stressade yrkesgrupper. Färre ska göra mer, och resultatet kan inte bli annat än att fler elever inte blir sedda och inte får den tid med sin lärare och det stöd de behöver.
Miljöpartiet startade för två år sedan en landsomfattande samtalskampanj där vi har som mål att 250 000 människor ska få bidra till de idéer vi gröna går till val på 2014.
I dag inleder vi den sista delen av samtalskampanjen, och den fokuseras helt på skolan. På ett tjugotal platser i Sverige är vi idag ute på skolor för att samtala om dagens och morgondagens skola. Uppsala är en av platserna.
Vi är övertygade om att skolans utmaningar inte löses genom politisk detaljstyrning i kommunhus eller på departement. För oss finns svaret på skolans utmaningar i klassrummet. Och de som har svaret på hur utmaningarna bör mötas är de som varje dag vistas i skolan: lärare och skolledare, elever och föräldrar.
Miljöpartiet vill investera i skolan. Det alliansen lägger på nya jobbskatteavdrag lägger vi på skolan och klimatet. Vi vill bygga en skola som ger alla elever tid med sina lärare, som låter lärarna använda all sin pedagogiska förmåga för att eleverna ska utvecklas till sin fulla potential. En skola där eleverna lär sig läsa och räkna, men också en skola där eleverna får tid och utrymme att utveckla sina estetiska och demokratiska förmågor.
I motsats till alliansens administrativt tunga detaljstyrning vill vi sätta tillit till lärares kompetens och låta politiken ta ett kliv ut från klassrummet. Politiken ska lyssna på det som sker i klassrummet – inte bestämma i detalj vad som ska ske.
I dag börjar vårt arbete med att lyssna på och samtala om hur skolan kan organiseras bättre, var nya resurser skulle göra mest nytta och om hur vi som politiker kan förbättra skolan.
Alla barn har rätt att få den tid de behöver med sina lärare. Alla barn har rätt till en ärlig chans i skolan. Vi vill minska byråkratin för lärare, och återanställa kompetenser som skurits bort. Eleverna ska få sina lärare tillbaka. Skolpolitik behöver inte vara svårare än så.
Gustav Fridolin
språkrör (MP) och folkhögskollärare
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
UNT 11/10 2013