Vi rödgröna anser att Uppsalas framtid vilar på att vi är en kommun som växer på ett socialt och ekologiskt hållbart sätt. En förutsättning för det är en hållbar ekonomi.
Hösten 2014 tog vi efter åtta år av alliansstyre över en kommun med ett underskott på 165 miljoner kronor. En oansvarig ekonomisk styrning och en ovilja att fatta obekväma men nödvändiga beslut låg bakom den utvecklingen. Vi inledde omedelbart ett hårt arbete för att få kontroll över den ekonomiska utvecklingen.
Resultatet för år 2015 på 56 miljoner plus visar att arbetet ger effekt och att vi har tagit kontroll över ekonomin.
De förbättrade resultaten beror främst på ett målmedvetet arbete för att sänka kostnaderna. Vi har också byggt upp en helt ny organisation där vi har stärkt den ekonomiska styrningen, men också styrningen över ekologisk och social hållbarhet. Alla nämnder och verksamheter har budgetavstämning varje månad, och lika ofta har kommunens chefstjänstemän ekonomiavstämning.
För nå en ekonomi i balans i Uppsala kommun krävs tuffa beslut som den förra politiska ledningen inte vågade fatta.
Eftersom nästan halva kommunens ekonomi går till skola och utbildning har vi även där behövt se över kostnaderna, med det övergripande målet att kunna freda den undervisande personalen. Tack vare denna inriktning och de riktade statsbidragen har vi kunnat satsa på mindre barngrupper i förskolan och mer personal i de lägre årskurserna. Vi har också arbetat för att lärares administrativa börda ska minska, vilket många lärare vittnar om blivit verklighet.
Det fria skolvalet och boendesegregationen ställer krav på att politiken tar sitt ansvar för att kompensera för variationen i skolors elevsammansättning.
Därför har vi sett till att skolor med elever med mer utmanande förutsättningar fått mer resurser. Vi måste satsa på våra unga, som både är vår nutid och framtid. Genom en utökad sommarjobbsgaranti kan alla elever i årskurs nio nu få en fot in på arbetsmarknaden. För de unga som står allra längst ifrån arbetsmarknaden finns numera traineejobb.
Att tidigt i ett barns liv sätta in åtgärder för trygghet och anknytning vet vi ger mångdubbelt tillbaka senare. Vår rödgröna majoritet utvecklar det förebyggande arbetet på flera fronter, och som ett resultat ser vi exempelvis att andelen barn som växer upp i hem med försörjningsstöd sjunker.
Vi satsar på sociala investeringar, tidiga insatser som i framtiden sparar både resurser och ger ett bättre liv för Uppsalas unga.
Med samma fasta hand som vi hanterar ekonomin, tar vi tag i klimat- och miljöutmaningarna. År 2015 överträffade vi målet och minskade utsläppen i Uppsala med 11 procent tillsammans med företag och organisationer i vår kommun.
Våra nya klimatmål har gett stort eko. Uppsala ställer in siktet på att vara fossilfritt 2030 och klimatpositiva 2050. Det innebär att vi i mitten av århundradet ska ha minskat utsläppen med mer än 100 procent, och ha börjat med ”kolfällor” som binder koldioxid från atmosfären. Likaså har vi genom vårt beslut om att avinvestera ur fossila fonder visat att vi är seriösa med att lämna kol, olja och gas bakom oss.
Under vår tid vid styret har vi tagit beslut om fler naturreservat i Linnés hemstad.
Uppsalaborna ska ha tillgång till grönområden som inte bara fredas, utan även utvecklas till platser fler vill besöka.
Vi vet att Uppsalaborna tycker om att cykla – och vill såklart uppmuntra det. Därför har vi förbättrat vinterväghållningen och byggt fler cykelvägar. Som kvitto på att investeringarna ger resultat är det enligt de senaste siffrorna fler som cyklar än som tar bilen i Uppsala stad.
Uppsala växer och vi i bygger som aldrig förr. Under 2015 beviljades bygglov för 2 600 bostäder. Genom de detaljplaner som plan- och byggnadsnämnden godkände 2015 blir det möjligt att bygga ytterligare cirka 4 000 lägenheter. I december antogs den störta detaljplanen i Uppsala kommuns historia, med 3 500 planerade bostäder vid Rosendalsfälten. Målet från den rödgröna majoritetens sida är att färdigställa 3 000 bostäder per år.
I en tid när fler människor än sedan andra världskriget sökt sin tillflykt i Sverige sätts många kommuner under hårt tryck, så även Uppsala.
Vi har under 2015 samordnat våra insatser i kommunen för att förbättra mottagandet och kan vara stolta över att vi ger våra nya invånare en bra start som bäddar för en god etablering i Sverige.
För att öka jämställdheten i Uppsala har vi vidtagit en rad åtgärder. Vi har bland annat genomfört en könsuppdelad lönekartläggning i all kommunal verksamhet. Den visar att vi har mycket kvar att göra för att nå jämställda löner. Förutom att minska lönegapet jobbar vi hårt för att få ner det ofrivilliga deltidsarbetet i kommunen, vilket vi vet är en central jämställdhetsåtgärd. Vi har dessutom gjort en miljonsatsning mot mäns våld mot kvinnor.
Programmet för kvinnofrid som snart behandlas i kommunstyrelsen ska skärpa kommunens arbete för alla Uppsalabors rätt till sin kropp och sitt liv.
Vi har nu lagt om kurs och fortsätter målmedvetet föra Uppsala framåt för en hållbar utveckling såväl ekonomiskt, ekologiskt och socialt.
Marlene Burwick
kommunstyrelsens ordförande (S)
Maria Gardfjell
kommunalråd (MP)
Ilona Szatmari Waldau
kommunalråd (V)