DEBATT – SLUTREPLIK
Det är lätt att ta billiga politiska poänger på frågan om enkelrum i vården. När vi skriver en debattartikel (UNT 6/12) om vikten av att bekämpa vårdrelaterade infektioner, eftersom de leder till onödigt lidande för individen, ökade vårdkostnader och ökad antibiotikaanvändning, svarar alliansens företrädare med att anklaga oss för att vilja avskaffa enkelrum på sjukhuset.
Tänk om det var så enkelt att enkelrum är lösningen på alla problem med infektioner i vården. Bortsett från det så är det inte sant – i vår artikel finns lokalmässiga förutsättningar med som en punkt av åtta.
Till att börja med: vi är inte emot enkelrum. Tvärtom, många patienter vill ha och behöver ha enkelrum. Men det passar inte för alla. Att ligga ensam på ett rum med bara sin egen oro över sjukdomen som sällskap är inte bra för någon. Då kan det vara både tryggare, lugnare och trevligare att dela sin oro med någon annan som är i samma situation. För oss är det inte en fråga om ekonomi ifall vi ska ha enkelrum eller inte. Det är en fråga om vad som är bäst för patienten. Och på den punkten är svaret inte lika enkelt som alliansens landstingsråd försöker göra den.
Forskningen om vårdrelaterade infektioner visar att den stora smittspridaren inte är andra patienter – det är personalen som sprider infektioner när de går mellan patienter utan att tvätta sig noggrant och byta överdragskläder. Barriärvård handlar om hur den vårdande personalen ska förhindra att föra smitta från en patient till en annan.
Enkelt uttryckt: ofta är vårdpersonalen farligare för patienten än tvärtom – i alla fall ur ett smittspridningsperspektiv.
Det här måste sjukvården jobba aktivare med och därför är vi glada att kunna presentera vad vi på politisk nivå gör. Men det Alliansens företrädare fokuserar på är om alla ska få enkelrum eller inte.
Vivianne Macdisi, landstingråd (S) och ordförande sjukhusstyrelsenMalena Ranch, landstingsråd (MP) och ordförande vårdstyrelsen