I februari i år presenterades ett nytt lagförslag i Irak, den så kallade Jafaarilagen, som legaliserar tvångsäktenskap av barn. Om lagen träder i kraft kommer den att få förödande konsekvenser för flickor och kvinnor i Irak.
I mars besökte jag Irakiska Kurdistan i samband med ett jämställdhetsprojekt finansierat av Svenska Institutet och träffade lokalanställda för Kvinna till Kvinna i Arbil som redogjorde för irakiska kvinnors försämrade ställning. Våld mot kvinnor är ett problem i hela Irak, även de kurdiska delarna. Utvecklingen för de mänskliga rättigheterna i Irak är mycket oroande.
Bakgrunden till Jafaarilagen är Iraks nya konstitution från 2005 som möjliggör att relationsfrågor kan få avgöras på religiösa grunder. En tillämpning av denna lag kommer att tillåta olika religiösa grupper att dömas utifrån egna trosregler. Eftersom mer än 60 procent av Iraks befolkning är shiamuslimer kommer shialagstiftningen att gälla. Vad innebär det i praktiken?
Jaafarilagen kommer att tillåta giftermål för 9-åriga flickor, men även yngre flickor kan komma att beröras om en förälder tillåter det. Det innebär också restriktioner i kvinnans rörelsefrihet, förbud att lämna hemmet utan mannens tillstånd och legalisering av äktenskapliga våldtäkter. Lagförslaget innebär också restriktioner i kvinnans rätt till skilsmässa och pappan får automatisk vårdnad av barn över två års ålder.
Om lagförslaget träder i kraft kommer det att underminera Iraks nuvarande familjelagstiftning från 1959 som var för regionen mycket progressiv och trots sina brister slår fast att det är rättssamhället som är ansvarigt för relationsfrågorna, inte religiösa ledare. Enligt nuvarande lag är tvångsäktenskap förbjudet i Irak och kvinnan har rätt till skilsmässa.
Det svenska utvecklingssamarbetet med Irak har varaktig fred som övergripande mål, förbättrade levnadsförhållanden och demokratiutveckling. Sveriges regering har infört tre tematiska prioriteringar i Irak för perioden 2010-2014 där jämställdhet och kvinnans roll i utvecklingen skall vara vägledande. Rättighetsperspektivet, och särskilt kvinnors åtnjutande av de mänskliga rättigheterna skall vara centrala frågor.
Kvinnorättsaktiviser från Irak besökte förra veckan Sverige för att tillsammans med organisationen Kvinna till kvinna överlämna ett brev till utrikesminister Carl Bildt som vädjar om att Sverige tar avstånd från Jafaarilagen.
S-kvinnor tar kraftfullt avstånd från Jafaarilagen som i praktiken innebär legalisering av slaveri och våldtäkt av barn. Det är ett allvarligt hot mot mänskliga rättigheter. För S-kvinnor är internationell solidaritet en viktig del av vårt uppdrag. Jämställdheten kan inte tillåtas ha landsgränser och mänskliga rättigheter måste respekteras.
I Sverige råder en bred samsyn i fördömandet av barnäktenskap. Det borde vara naturligt att regeringen står upp för dessa åsikter även i internationella sammanhang. Vill vi vara ett föredöme i jämställdhetsarbetet i världen måste vi våga ta ställning, för mänskliga rättigheter för alla kvinnor i världen. Det är regeringens ansvar.
S-kvinnor kräver att Carl Bildt ska begära att den irakiske premiärministern följer de bindande internationella lagarna rörande mänskliga rättigheter som Irak som medlemsstat i FN lyder under och avfärda detta lagförslag. Regeringen måste ta sitt ansvar och kraftfullt ta avstånd från lagförslaget och visa sitt stöd i kampen för jämställdhet och frihet för kvinnor och flickor i Irak. Inget annat är tillräckligt tydligt.
Kholod Saghir
S-kvinnor Uppsala