Ett friserat bokslut

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2016-04-24 17:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

DEBATT

Kostnaderna har skenat, skatten har höjts och prognoserna har visat röda siffror. Så sent som i oktober år 2015 prognosticerades verksamhetens resultat till -125 miljoner kronor. Under de senaste 18 månaderna med rödgrönt styre i kommunen har oron för ekonomin varit stor.

Bokslutet visar dock att majoriteten har fortsatt arbetet med att kontrollera kostnadsökningstakten som alliansen påbörjade under år 2012.

Detta har lett till att de rödgröna verkar ha fått stopp på sin egen kostnadsexplosion då kostnadsökningstakten i Uppsala kommun tillslut (under år 2015) endast uppgick till 2,6 procent, bara något högre än år 2014, vilket är mycket positivt.

Helårsresultatet landar dock på -50 (-9) miljoner kronor för Uppsala kommun år 2015, eller 56 miljoner kronor när stora extraordinära intäkter tas in.

Bland annat väljer den rödgröna majoriteten att förstärka resultatet genom att ta ut 59 miljoner kronor från de kommunala bolagen. Detta är en historiskt hög utdelning.

Och trots detta är resultatet för kommunen 112 miljoner kronor sämre än vad de rödgröna budgeterat.

Det ekonomiska läget är fortfarande mycket bekymmersamt och ställer krav på fortsatt skärpt kostnadskontroll och effektiviseringar. Tyvärr väljer den rödgröna majoriteten i stället att skjuta upp kostnader och nödvändiga investeringar för att kunna visa positiva resultat på papperet.

Om vi jämför med vår privata ekonomi förstår vi orimligheten i detta. När vi i slutet av månaden får lön vet vi att vissa räkningar kommer att behöva betalas och att när alla räkningar är betalda har saldot på kontot krympt avsevärt. Om vi i stället struntar i att betala våra räkningar ser det bättre ut på kontot, och vi kan säga att vi i slutet av månaden har ett mycket bra resultat.

Samtidigt väljer de rödgröna alltså att även plocka ut stora pengar ur de kommunala bolagen i syfte att få resultatet att se bättre ut.

Det är ungefär samma sak som om vi, efter att ha struntat i att betala räkningarna, för att det ska se bra ut på kontot också för över pengar från sparkontot, så att få saldot att se ännu bättre ut.

Då kan vi ge oss själva en klapp på axeln för att vi ha varit så duktiga och sparsamma. Men alla vet att räkningar så som hyra, el och telefon måste betalas förr eller senare och att saldot på kontot inte säger allt.

Uppsalas kostnadsläge har länge legat högt. År 2014 bröts trenden, då skatteintäkterna ökade snabbare än utgifterna. Det var ett resultat av ett målmedvetet arbete som påbörjades av alliansen år 2012. Tyvärr kvarstår problemen inom omsorgsnämndens och socialnämndens verksamhet, där kostnadsnivåerna fortsatt är alldeles för höga trots stora effektiviseringar. Underskottet efter jämförelsestörande poster för år 2015 förklaras i huvudsak av svaga resultat för socialnämnden, omsorgsnämnden samt för utbildningsnämnden.

Uppsalas kostnadsläge på dessa områden är väsentligt högre än i genomsnittskommunen och i jämförbara kommuner. Det finns heller inget som tyder på att Uppsala kommun skulle generera högre kvalitet, trots den högre kostnaden.

Det krävs därför ett omfattande förbättringsarbete för att komma tillrätta med detta, inte uppskjutna investeringar, eller hastigt påkomna omorganiseringar. Bland annat behöver den ekonomiska uppföljningen stärkas ytterligare för att ge goda underlag i det fortsatta arbetet.

Alliansen anser att det inte finns någon anledning till att Uppsalas kommuns kostnader ska ligga avsevärt högre än andra jämförbara kommuners kostnader, och därför ser vi att det finns en enorm potential att fortsätta att förbättra verksamheterna utan att kvaliteten påverkas.

Bokslut Uppsala

Uppsala

I dag, måndag den 25 april, debatteras Uppsala kommuns bokslut för år 2015 i kommunfullmäktige.

Läs mer om