Storbritannien riskerar att glida allt längre bort från det europeiska samarbetet. På det konservativa partiets kongress i veckan deklarerade premiärminister David Cameron att det måste bli ett slut på EU:s strävan om ett allt tätare samarbete.
Men han har fel. Om vi ska kunna lösa alla de gemensamma problem vi har: klimatet, tillväxtutmaningen, den gränsöverskridande brottsligheten och stärka mänskliga fri- och rättigheter – då behöver vi samarbeta ännu tätare i Europa. Att överge målet om ett tätt och nära Europasamarbete är fel väg att gå.
Men samtidigt måste EU reformeras. I den ekonomiska krisens spår, på bara några år, har medborgarnas förtroende för EU fallit med rekordfart. Stödet för EU har inte fallit lika kraftigt i Sverige som i många andra EU-länder, men likväl står vi inför en stor utmaning. Förtroendet för EU måste återupprättas – och då krävs ordentliga reformer.
- Vi måste göra EU öppnare och mer begripligt. Det var Sverige som drev på för att införa en offentlighetsprincip i EU. Reglerna finns på plats, men arbetet för öppenhet måste fortsätta - även om det sker i motvind.
- Vi måste stärka demokratin och möjligheten att påverka. De beslut vi fattar i ministerrådet påverkar människors vardag. Därför måste riksdagen och de andra EU-ländernas parlament involveras mer.
- Vi ska slå vakt om EU:s institutioner. En stark EU-kommission. Ett starkt Europaparlament. Ett starkt ministerråd. Där man kan ställa politiker och makthavare till svars. Det är viktigt för att Sverige ska få inflytande.
Dessutom måste EU fokusera på rätt saker, och leverera i de frågor där medborgarna förväntar sig resultat.
EU ska inte besluta om mjölken i skolmatsalen, hur olivolja får hällas upp på restauranger eller om hur stor del europeiska tv-program som ska visas i nationell tv. Däremot behöver vi jobba betydligt hårdare tillsammans för fler jobb, en hållbar klimatpolitik och för fred, frihet och säkerhet i vår omvärld.
Sverige och Storbritannien har ofta samsyn i frågor som är viktiga för Europas utveckling. Det är vi som slåss för frihandel. Det är vi som står upp för den inre marknaden. Det är vi som prioriterar biståndet. Och vi vill båda att unionen ska bli mer effektiv och snabbfotad. Därför skulle det vara förödande om Storbritannien lämnade EU. EU vore fattigt utan Storbritannien. Storbritannien vore fattigt utan EU.
Men våra slutsatser om hur EU bäst reformeras går isär. Medan David Cameron vill se ett lösare samarbete i olika hastigheter slår Sverige vakt om det som gjort att EU vuxit sig starkt i 60 år. Nämligen en ständig strävan att hålla ihop och stärka samarbetet för att kunna lösa stora, gemensamma problem.
Birgitta Ohlsson
EU-minister (FP)
UNT 2/10 2013