När jag i går lyssnade till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barrosos sista State of the Union-tal i Europaparlamentet, påmindes jag om vad vi har att hantera innan ett nytt Europaparlament väljs i maj 2014.
Det står klart att krisen fortfarande är ett faktum, men EU:s medlemsländer är på god väg mot en ekonomisk återhämtning.
I motsats till retoriken så konstaterar vi att EU fortfarande är världens största ekonomi med ett betydande och ökande handelsöverskott på över 300 miljarder euro per år. EU:s befolkning utgör endast 7 procent av världens, men står för 20 procent av den totala utrikeshandeln och har över 20 miljoner företag.
Men åtskilligt återstår att göra innan vi återtagit den konkurrenskraft som krävs för att förbli en stark aktör i en globaliserad värld.
Nu är det tid att lämna krisretoriken och klä visionerna om nästa steg för EU-samarbetet i ord. Mycket har åstadkommits denna mandatperiod och jag är tacksam att ha fått medverka till att flera avgörande frågor nu fått en lösning och gör att EU är bättre rustat att möta framtiden. Efter 37 års upprepade försök har vi nu ett EU-patent med egen domstol, ett gemensamt asylpaket och en skyddsorder som ger människor som utsätts för hot ett polisiärt skydd i hela unionen.
EU:s inre marknad är nyckeln till ett konkurrenskraftigt Europa. Därför måste vi få bort hindren som i dag diskriminerar och håller tillbaka dynamiska och nyskapande företagare och medborgare.
De återstående åtta månaderna av den här mandatperioden måste nu användas effektivt. I stället för att utkämpa tidsödande, prestigefyllda partipolitiska strider så borde alla parter i lagstiftningsprocessen göra sitt yttersta för att träffa en överenskommelse på flera punkter:
1. Vi måste bygga en gemensam europeisk telekommarknad, och står nu i startgroparna för detta. Resultatet blir att dagens höga roamingavgifter harmoniseras och sänks i hela unionen.
Förhoppningsvis kan vi få detta på plats under de närmaste månaderna.
I vår uppkopplade värld sker allt mer av handeln digitalt. Ändå omfattas inte den digitala marknaden av de gemensamma villkoren på den inre marknaden. Exempelvis är momssatsen för e-tidningar respektive papperstidningar i Sverige 25 respektive 6 procent, trots att innehållet är detsamma. Denna skillnad är förstås orimlig.
2. En progressiv långtidsbudget inriktad på klimatsmarta lösningar, infrastruktur, entreprenörskap, forskning och innovation måste antas.
Eftersom så mycket av EU:s budget hittills har använts till omoderna och ofta direkt skadliga jordbrukssubventioner så måste ett paradigmskifte till. Det har fram tills nu varit svårt att få medlemsländerna att acceptera gemensamma satsningar av helt annat slag. Men med prioriteringar och satsningar kan vi på EU-nivå bidra till att stärka konkurrenskraften i hela Europa. Det handlar inte om att spendera mer pengar utan om att omfördela de medel som EU förfogar över på ett bättre sätt.
När vi går till val nästa år är det hundra år sedan det första världskriget bröt ut. Det är tack vare det europeiska projektet som länder som tidigare krigade mot varandra i dag sitter vid samma förhandlingsbord och söker gemensamma lösningar på gränsöverskridande europeiska problem. Tack vare EU äger människor i tidigare östblocket frihet och mänskliga rättigheter har ersatt förtryck och ofrihet i länder som för några decennier sedan bara kunde drömma om detta.
EU är och förblir ett fredens projekt och vi ska alla vara stolta över det åstadkommits på bara några decennier och ta med oss de historiska framgångarna in i framtiden.
Folkpartiet är i dag det enda parti som talar om Sverige som en självklar del av Europa och att mer samarbete kommer att finna svaret på många av de problem som finns. EU är en del av lösningen snarare än en del av problemet.
Vi är många som inser att nationalstaternas tid i Europa är förbi. Tyvärr gäller detta inte de högerextrema krafter som vi måste möta i en saklig och ärlig debatt. Vi har allt att vinna på att tillsammans möta framtiden, stärkta av den lärdom som krisen gett oss. Jag är övertygad om att EU har sina största framgångar framför sig och vill fortsätta att verka för detta. Ett starkt EU innebär ett starkt Sverige.
Cecilia Wikström
Europaparlamentariker (FP)
UNT 12/9 2013