När vi i veckan samlades på belgiskt initiativ i Rom gjorde vi det för att visa stöd för Italiens integrationsminister, Cecile Kyenge, och för att lansera Rom-deklarationen som kräver att främlingsfientlighet och intolerans bekämpas.
Främlingsfientlighet och intolerans lever fortfarande i Europa. Populistiska politiska partier växer i många europeiska länder och deras budskap innehåller främlingsfientliga idéer, nationalism och protektionism. Vissa politiska partier uttrycker öppet hat mot "den andre"; romer, judar, muslimer eller andra som de anser, på något sätt, avvika från normen.
Främlingsfientlighet och hat mot "den andre" har varit krigsbränsle i Europa i årtionden, ja, till och med århundraden. Vi känner igen mönstren. Men vi kan inte riskera att betala priset än en gång med att göra ingenting. De som stöder öppenhet och tolerans har ofta varit alldeles för tysta. Som européer och som demokrater behöver vi möta denna utmaning. Vi måste stå upp för mänskliga rättigheter och främja ett öppet och tolerant samhälle.
Som integrationsminister har Cecile Kyenge visat vilja att stå upp för mänskliga rättigheter och bekämpa intolerans. Och det har gjort att även hon själv har blivit utsatt för främlingsfientlighet och grövsta fördomar. Detta är oacceptabelt. Både på ett personligt plan, men också på ett samhälleligt plan, eftersom kränkningar av och hot mot de folkvalda är ett hot mot demokratin.
Som EU:s medlemsländer har vi en skyldighet att skydda och främja de mänskliga rättigheterna, inom unionen men också utanför. Vi måste vara tydliga om våra gemensamma värden som anges i Europafördraget. Med Europas komplexa och instabila historia är det viktigt att betona skyddet av de mänskliga rättigheterna för varje individ, och att ta kampen mot främlingsfientlighet och intolerans på allvar.
Minister Kyenge har valt att stå upp för dessa värden, och vi önskar att flera följer hennes exempel. Det är därför vi nu undertecknat Rom-deklarationen. En deklaration som fördömer politiska program och organisationer som bygger på rasism, främlingsfientlighet och teorier om rasmässig överlägsenhet, och uppmanar Europeiska kommissionen att sluta upp kring en pakt för Europas mångfald och för kampen mot rasism.
Den största faran för ett samhälle är inte de onda människorna. Den största faran är när de goda människorna tystnar. Det är därför vi förenats med minister Kyenge i vår gemensamma kamp mot främlingsfientlighet och intolerans.
Jasenko Selimovic
statssekreterare, arbetsmarknadsdepartementet, Sverige
Joëlle Milquet
vice premiärminister, inrikes- och jämställdhetsminister, Belgien
Algimanta Pabedinskiené
minister för socialsäkerhet och arbetsmarknad, Litauen
UNT 25/9 2013