Familjesäkra politiken

Alla politiska beslut ska analyseras utifrån deras konsekvenser för familjen, skriver Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor (KD)

Ebba Busch Thor (KD)

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-02-17 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots vårt materiella välstånd mår unga allt sämre. Enligt Socialstyrelsen har barns och ungas psykiska ohälsa ökat under de två senaste decennierna. Inget tyder på att utvecklingen är på väg att vända, snarare varnar forskare och psykologer för ett framväxande folkhälsoproblem. För oss är detta en signal om att vi på allvar måste möta ungas behov och utmaningar.

Kristdemokraterna har varit pådrivande för en politik som flyttar mer makt till Uppsalaborna och som sätter människan och inte systemet i centrum. Det kommer vi fortsätta att göra. Men med det framväxande hälsoproblemet i den yngre generationen är det nu hög tid att gå vidare.

Familjer ska ges större möjligheter att prioritera tid med barnen. Förskola och skola måste ges ökade resurser för att hinna se de unga som riskerar att fara illa.

Därför presenterar vi i dag vår prioritet i kommande budgetförhandlingar i Uppsala kommun – ett reformpaket med sju punkter för att göra Uppsala till en bättre kommun för barn och unga att växa upp i.

1. Politiska beslut måste ”familjesäkras”.

Alla politiska beslut måste analyseras utifrån vilka konsekvenser de får för familjen, barnen och de nära relationerna. Allt ifrån hur det påverkar familjeekonomin, balansen mellan arbete och fritid och barnens förutsättningar för ett gott liv.

2. Mindre barngrupper i förskolan

Av Uppsalas alla avdelningar inom förskolan har cirka 40 procent 18–26 barn i varje grupp. Barngruppernas storlek måste minska. Staten och kommunen bör tillsammans skjuta till medel och maxtaxan höjas med 100 kronor för första barnet, 67 kronor för andra barnet och 33 kronor för tredje barnet. Denna avgiftshöjning ska dock inte drabba familjer vars hushållsinkomst ligger under 42 000 kr per månad. Vi prioriterar mindre barngrupper framför utvidgad rätt till förskola för barn till föräldralediga.

3. Inför barnomsorgspeng för alla barn.

Föräldrar ska ha större möjlighet att välja den barnomsorgsform som passar dem och deras barn bäst.

Vi vill utveckla barnomsorgspengen till att även omfatta omsorg om enbart egna barn i hemmet eller hos någon som föräldrarna vill anlita för barnomsorgen.

4. Förbättra stödet till familjer i kris.

Att leva i en familj och vara förälder är inte alltid en enkel uppgift. Samhället bör tidigt stödja par som önskar hjälp såväl när det gäller ekonomiska problem som andra utmaningar.

Kristdemokraterna vill utveckla familjerådgivningen och öppna upp för fler aktörer inom rådgivningen.

5. Gör tidiga insatser för barn som riskerar att fara illa.

Tidiga insatser är centrala för att minimera antalet av kommunen omhändertagna barn.

Samarbete mellan förskola, skola och socialtjänst måste stärkas för att tidigt upptäcka barn som kan vara i farozonen.

Information om råd och stödinsatser från kommunens sida behöver spridas mer effektivt. Råd och stödinsatser är kostnadsfritt och inte myndighetsutövning. När mer hjälp behövs så ska det ske utifrån hela familjens behov för att undvika att barn behöver omhändertas.

6. Höj statusen på läraryrket.

Duktiga lärare är den enskilt viktigaste faktorn för elevernas resultat. Kristdemokraterna vill förbättra lärarnas villkor genom att minska de administrativa arbetsuppgifterna och öka lönespridningen så att en duktig lärare har goda utvecklingsmöjligheter och kan premieras lönemässigt.

7. Fler ska fullborda gymnasieskolan.

I Uppsala lämnar ungefär var fjärde elev gymnasiet utan en fullbordad utbildning. Detta medför en betydligt högre risk att hamna i utanförskap.

För att uppmuntra fler att fullborda gymnasieskolan vill vi skapa överenskommelser mellan kommunen och olika branscher i syfte att ge unga incitament att plugga klart.

I en värld med ökad globalisering, högre tempo och ett aldrig sinande informationsflöde är det viktigare än någonsin att inte missa de nära gemenskaperna. Många föräldrar kan vittna om svårigheten att få tiden att gå ihop. Flexibla lösningar behövs för att förbättra familjens förutsättningar och möta de ungas behov. Materiellt välstånd är, om än betydelsefullt, inte nog för att ge barn och unga en trygg uppväxt och goda förutsättningar i livet.

Läs mer om