Bakgrunden är att vi behöver ta bättre hand om de äldre. Jämförelser visar att många äldre i vårt län i dag har en hög läkemedelsanvändning och det är ett stort problem inte minst för att det innebär en ökad risk för biverkningar.
På Akademiska sjukhuset beräknas inläggningar orsakade av läkemedel för år 2010 kosta 64 miljoner kronor och om vi lägger till läkemedelsrelaterade problem stiger den uppskattade kostnaden till en kvarts miljard – på ett år.
Jag anser att det är oacceptabelt. Den vård vi ger ska hjälpa människor till ett bättre liv. Därför kan vi inte låta våra äldre bli mer sjuka för att de får många läkemedel och det är heller inte ekonomiskt försvarbart.
Genom att se över läkemedelsanvändningen ökar vi patientsäkerheten. Både studier i Sverige och andra länder visar att sjukhusinläggningarna minskar bland dem som fått läkemedelsgenomgångar. Apoteket farmaci, som tidigare gjort genomgångar för landstingets räkning, konstaterar i sin utvärdering att genomgångarna ökar patientens livskvalitet, förbättrar användningen av läkemedel, sänker vårdkostnaderna och avlastar den förskrivande läkaren.
Under min tid som kommunpolitiker i Knivsta fick jag se att många äldre i de kommunala omvårdnadsboendet fick stora mängder läkemedel och jag insåg, i likhet med många andra, att det behövdes mer kompetens och konsultation för att komma till rätta med detta.
De apotekare som nu anställs kommer att bli ett stöd för primärvårdens läkare och de läkare som jobbar specifikt mot kommunernas omvårdnadsboenden. Detta kommer att leda till ökad livskvalitet för äldre med många läkemedel.
Mot denna bakgrund ser jag ärendet i hälso- och sjukvårdsstyrelsen som en viktig milstolpe i att minska äldres lidande och samtidigt använda vårdens resurser på ett mer ändamålsenligt sätt.
Miriam Eriksson
ordförande (KD) hälso- och sjukvårdsstyrelsen
UNT 21/8 2011