Pontus Eklund och Firdevs Anik från Grön Ungdom skriver (UNT 11/8) om reformerade skatter. Tyvärr brister artikeln i verklighetsförankring och dess ljusglimtar överskuggas av mängden skadliga förslag.
LÄS MER: Pontus Eklund och Firdevs Anik – Orättvist skattesystem
Det är förstås välkommet att identifiera Sveriges höga skatter på arbete som problem. Detta växer dessvärre i snabb takt när regeringen, där Miljöpartiet ingår, presenterar förslag om att höja just dessa skatter ytterligare.
På skatteområdet har Sverige successivt gjort kloka reformer för jobb, investeringar och företagande. De har även fått stora grupper in på arbetsmarknaden och motverkat svart sektor. Sedan år 2000 har regeringar av olika färg sänkt skattetrycket med sju procentenheter samtidigt som skatteintäkterna ökat med 260 miljarder kronor, justerat för inflation.
Behovet av fortsatta reformer har Eklund och Anik rätt i, men inriktningen är fel. Att försöka återinföra förmögenhetsskatten vore förödande, i princip alla länder i världen har insett dess skadlighet och gjort sig av med den.
Även tankarna på att återuppliva arvs- och gåvoskatten är skadliga och förlegade. Det är praktiskt omöjligt att utforma alla de undantag som skulle krävas för att hantera ägarskiftesproblem i näringslivet. Också arvs- och gåvoskatter för en tynande tillvaro i omvärlden; skattesatser sänks, undantagen blir fler och intäkterna krymper. Skatterna har helt slopats i ett flertal länder såsom Norge och Österrike.
Att Eklund och Anik vill sänka skatterna på arbete är förstås välkommet. Ett första steg vore att regeringen och Miljöpartiet tog tillfället att skrota sitt tidigare förslag om höjd marginalskatt genom sämre jobbskatteavdrag för de som jobbar och tjänar mycket.
Forskningen visar att när den högsta marginalskatten sänks, växer skattebasen så mycket att skatteintäkterna i slutänden ökar. Därtill förbättras manöverutrymmet för skatteåtgärder genom stram utgiftspolitik.
För att utveckla välståndet behövs tillväxt, bättre produktivitet och öppna marknader. Då behöver skattesystemet fortsatt reformeras för att stärka konkurrenskraften för företag och jobb.
Krister Andersson, näringslivets skattesakkunnige, Svenskt Näringsliv