I upphandlingen av ambulansdirigeringstjänster fanns några krav från Fyrklöverlandstingen som SOS Alarm inte kunde tillmötesgå. Bland annat krävde Fyrklöverlandstingen att verksamheten skulle bedrivas i tre separata lokaler med egen teknik och beslutstöd.
Vi på SOS Alarm anser att det frångår hela tanken med en effektiv larmtjänst. Något som vi 2012 vann pris för som Europas bästa nödnummerorganisation. Det är vår övertygelse att trygghet för hjälpsökande uppnås genom en snabb och effektiv alarmeringstjänst där gemensam teknik och beslutsstöd ger möjligheter att minimera skador på liv och egendom. Detta har även den statliga Alarmeringstjänstutredningen tydliggjort i sitt förslag som redovisades i slutet av april.
SOS Alarm lämnade in ett anbud till Fyrklöverlandstingen, som inte antogs då vi inte uppfyllde landstingens krav om lokalisering, teknik och eget beslutsstöd i dessa fyra län/region.
Kravet på att sjuksköterskor ska hantera vårdsamtal var ett kvalitetskrav som SOS Alarm uppfyllde. Det är ett kvalitetskrav som ställs av de flesta landsting idag. Vi har idag avtal med samtliga landsting i Sverige förutom dessa fyra och vi utvecklar löpande tjänsten i dialog med våra kunder. Samarbetet med dessa landsting visar att det går att utveckla tjänsten i dialog mellan SOS Alarm och landstingen utan att man behöver använda en annan aktör och konkurrensutsätta denna viktiga samhällstjänst.
Johan Hedensiö
VD SOS Alarm Sverige AB
UNT 12/6 2013