I ett debattinlägg 30/11 frågar sig Håkan Andréasson vad vi gör med de 150-200 patienter som blir utan behandling för bukhinnecancer.
Hans kalkyl baseras på en grov uppskattning av antalet nya diagnostiserade fall per år och de antal operationer som i dag utförs vid universitetssjukhusen i Sverige. Siffrorna överensstämmer inte med verkligheten, om man utgår från vedertagna kriterier för operation och varm cellgiftsbehandling i buken på de vanligaste cancerformer med spridning till bukhinnan, så kallad CRS-HIPEC-behandling.
I dag ges denna behandling vid fyra universitetssjukhus: Akademiska, Karolinska, Sahlgrenska och Skåne. Dessa universitetssjukhus har uppskattat ett behov som är betydligt lägre än Håkan Andréassons siffror och har heller inga köer eller långa väntetider till operation, vilket framkom nyligen vid ett nätverksmöte för bukhinnecancer med de berörda sjukhusen i Uppsala. Det finns alltså inte 150-200 patienter som inte får behandling i dag.
Om däremot antalet patienter i framtiden skulle öka, har Akademiska sjukhuset, och med stor sannolikhet även de andra tre universitetssjukhusen, kapacitet att öka antalet behandlingar, men i nuläget finns inget sådant behov.
Claes Juhlin verksamhetschef kirurgi
Wilhelm Graf professor och överläkare kirurgi
Akademiska sjukhuset
UNT 5/12 2013