I en undersökning gjord av P4 Uppland har över 800 lärare i förskolan och grundskolan svarat på hur de ser på den borgerliga alliansens mål om att skapa Sveriges bästa skola.
Nära 80 procent av lärarna anser att skolan i Uppsala är på väg åt fel håll.
Undersökningen bekräftar också den nationella utvecklingen av en skola som går åt fel håll. Det är en utveckling som vi socialdemokrater har bestämt oss för att vända. Vi vill påbörja insatserna redan i förskolan.
Att höja kvaliteten och på sikt minska barngrupperna i förskolan och att minska skolklasserna i lågstadiet är vår främsta prioritering tillsammans med investeringar i skickliga lärare och en jämlik skola utan vinstjakt.
Att föräldrar ska kunna lämna sina barn till en förskoleverksamhet av hög kvalitet är en förutsättning för jobb och tillväxt. Den socialdemokratiska linjen är att våra gemensamma skattemedel ska användas på ett klokare sätt än till den borgerliga alliansens vårdnadsbidrag som motverkar både jämställdhet och integration.
Förskolan är nämligen starten på det livslånga lärandet. Förskolan ska kännetecknas av trygghet, lek och lärande. Vi socialdemokrater vill fortsätta bygga ut förskolan i Uppsala för att minska barngruppernas storlek och för att säkerställa att barnet får en förskoleplats inom utsatt tid.
Vi vill att förskolans roll och kvalitet ska stärkas för att nå en mer likvärdig skolstart för alla barn. Förskolan har stor betydelse för barnets utveckling. Barns ojämlika levnadsmiljöer skapar stora skillnader i deras utveckling.
Förskolan kan på ett avgörande sätt kompensera dessa skillnader och utjämna uppväxtvillkor. För att skapa en trygg och jämlik förskola vill vi styra resurser till de förskolor som har störst behov.
För att tidigt upptäcka barn i behov av särskilt stöd vill vi ha en hög personaltäthet och mindre barngrupper. Nationellt vill vi därför årligen utbilda 1000 fler förskolelärare. Och för att successivt minska barngruppernas storlek i Uppsalas förskolor har vi socialdemokrater avsatt 60 miljoner kronor under perioden 2015–2018.
I P4:s undersökning framgår att Uppsalas lärare vill se investeringar i mindre klasser och ökad personaltäthet. Det vill vi socialdemokrater också. Såväl internationella som svenska forskningsstudier visar att klasstorlek har betydelse för elevernas resultat. Vårt mål är att alla elever ska nå kunskapsmålen i grundskolan. Skolans uppdrag är att ge alla elever gedigna kunskaper, en demokratisk och social fostran och lust att vilja lära mer. Varje barn ska ges möjlighet att växa och utvecklas som individ. Det kräver en skola där den enskilde elevens utveckling står i centrum. Dit når vi genom att varje elev får mer tid med sin lärare.
Därför vill Socialdemokraterna genomföra nationella investeringar på minst 2 miljarder för mindre klasser, från förskoleklass till årskurs 3, så att lärarna får tid att ge varje elev en stabil grund att stå på i sitt fortsatta lärande, samt ge tidigt stöd om 500 miljoner kronor på att utbilda och anställa 1 000 fler speciallärare och specialpedagoger.
Vi kan då minska elevantalet med cirka fem barn i stora klasser. Vi investerar också. I Uppsala ger vi grundskolan och skolbarnomsorgen ett tillskott på 75 miljoner kronor, utöver ordinarie uppräkning, 2015–2018 för att möjliggöra mindre klasser i de lägre årskurserna.
Under våren genomförde Socialdemokraterna en lokal opinionsundersökning i Uppsala. Den visade att skolan är den fråga som Uppsalaborna anser viktigast. Vi delar den uppfattningen.
Utveckligen i skolan måste vändas. Om vi får väljarnas förtroende i valet i september kommer vi att investera i minskade barngrupper och skolklasser. Det är med en bättre skola och mer kunskap som vi bygger Uppsala och Sverige starkt för framtiden.
Ibrahim Baylan, utbildningspolitisk talesperson (S)
Marlene Burwick, kommunalråd (S)