MOTREPLIK. Det är glädjande att kommunen ser geoenergi som ett bra alternativ och att en överväldigande del av ansökningarna har fått positiva besked. Urban Wästljung och Andreas Bergman (UNT Debatt 7/5) hänvisar till att alla avslag utom ett har varit av grundvattenskyddande karaktär.
Men det är ett fall för mycket. Bfr Stråken fick avslag med motiveringen: ”Resurshushållningsmässigt så är det ur samhällsmässigt perspektiv ofördelaktigt att nyttja värmepumpar inom ett fjärrvärmeområde eftersom förutsättningarna för elproduktion i kraftvärmeverken minskar.”
Man behöver inte vara särskilt konspiratoriskt lagd för att dra slutsatsen att fjärrvärmen får en särbehandling.
Kommunens agerande visar att den har grävt ner sig i ett förlegat marginalelsresonemang. Något som Energimyndigheten numera tar avstånd från. Energimyndigheten skriver: ” Det går inte att beräkna en förändring av energitillförsel och dess klimateffekt vid en åtgärd i förväg. Men det är alltid bra att energieffektivisera och välja produktionsspecificerad energi med låg klimatbelastning, eftersom det möjliggör en förändring i energitillförsel”. Eftersom Bfr Stråken avsåg att inhandla grön el, är kommunens svar tandlöst.
Visst, kommunen sa ja till Ikea:s anläggning. Men det är en sanning med modifikation. I kommunens beslut kan konstateras att det är utformat med en rad förelägganden som kraftigt försvårar, fördyrar och förlänger genomförandet. Utöver att Ikea skulle utreda frågan om alternativ till spetslast med elpanna skulle dem ta fram ett ovanligt omfattande kontrollprogram.
Många aktörer skulle inte orka med den dessa utredningar som både är ekonomiskt och resursmässigt belastande. Uppenbarligen värdesätter Ikea den goda ekonomin och de miljömässiga fördelarna med geoenergin, och branschen är glad för att de orkade stå emot.
Den bästa utväxlingen Uppsalaborna kan få är när (om) kraftvärmeverket någon gång i framtiden eldas med 100 procent förnybart bränsle, bara levererar el och spillvärme och har en mängd stora geoenergianläggningar anslutna till sitt elnät. Det är en värdig hävstång för ett hållbart, framsynt och modernt samhälle!
Johan Barth
vd Geotec, Svenska Borrentreprenörers Branschorganisation
UNT 14/5 2011