Fler investeringar för Uppsalas seniorer

Uppsala kommun kan göra betydligt mer för att förbättra livskvaliteten för uppsalas seniorer, skriver Caroline Andersson och Marlene Burwick.

Caroline Andersson (S)

Caroline Andersson (S)

Foto: Foto: Pelle Johansson

Uppsala2013-12-10 14:38
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsala är på många sätt en bra kommun att leva i. Men vi har stora utmaningar framför oss om vi vill fortsätta växa som stad och utveckla välfärden på ett långsiktig hållbart sätt – både socialt och ekonomiskt. En av de utmaningarna är att möta behoven som uppstår med en åldrande befolkning.

År 2030 beräknas befolkningen som är över 65 år passera 46 000 personer. Det är en ökning med cirka 40 procent. Det är glädjande att så många äldre väljer att bo och leva i vår stad. Men utvecklingen ställer också krav på kommunen vad gäller god framförhållning av samhällsplaneringen.

Äldrenämndens prognoser visar att kostnaderna för äldreomsorgen kommer att öka med närmare en miljard under de närmaste decennierna om vårdbehovet blir oförändrat i den äldre befolkningen. Det leder till frågan om hur vi ska klara äldreomsorgen utan att samtidigt tränga undan resurser till annan viktig välfärd som barnomsorg och skola.

Vi socialdemokrater sitter inte inne med alla svar. Men vi tror att en viktig utgångspunkt är att tidigt investera i förebyggande insatser som främjar hälsa och social delaktighet. Kan vi skjuta upp vårdbehoven längre upp i åldrarna så innebär det inte bara ökad livskvalitet för den enskilde utan också en mer effektiv användning av skattebetalarnas pengar. Vi föreslår till att börja med 4 prioriterade insatser:

1. Tillgängligare och tryggare boende. Boendet spelar en grundläggande roll för många seniorers livskvalitet. Ett tillgängligt boende kan skapa ökad trygghet, social delaktighet och främja hälsa. Vi vill genomföra tillgänglighetsinventeringar i befintliga bostadsbestånd. Utifrån inventeringen vill vi genomföra generella tillgänglighetsanpassningar av de bostäder som i dag hindrar många äldre från att röra sig fritt och vistas ute. Vi vill öka antalet trygghetsbostäder som ger tillgång till tillgängliga lägenheter, gemensamhetslokaler och värd/värdinna. Dessutom vill vi pröva möjligheten att införa någon form av mellanboende för de äldre som idag inte klarar av att bo i sin ordinarie lägenhet men som är för friska för att flytta in på ett vårdboende.

2. Tillgängligare utemiljö. Stillasittande och fysisk inaktivitet förekommer i alla åldrar, men vi ser att det ökar bland dem som är 65 år och äldre. För att stimulera fysisk aktivitet och utevistelse vill vi göra utemiljön tillgängligare. I samråd med invånarna i olika bostadsområden vill vi peka ut lämpliga platser för fler parkbänkar. Många äldre drar sig för att gå ut när det saknas möjlighet till viloplatser längs vägen. Vi vill också se över möjligheten att öka antalet aktivitetsplatser, där både yngre och äldre, kan träna fysiken med träningsredskap anpassade för utemiljö.

3. Tillgängligare seniorluncher. Uppsala kommun erbjuder idag subventionerad lunch vid så kallade seniorrestauranger. Det är populära mötesplatser som lockar allt fler och som på sikt kan kräva en utbyggnad. Men tyvärr finns inte möjlighet att försörja alla bostadsområden med seniorrestauranger. Därför föreslår vi att skolrestaurangerna i kommunen öppnas upp för seniorer där det är praktiskt genomförbart. Vi vill också se över möjligheten till subventionerade luncher på privat ägda restauranger för de som vare sig har närhet till en senior- eller skolrestaurang. Fördelarna med detta är flera: vi minskar social isolering och förbättrar möjligheterna till god kost för individer som kan ha svårigheter med egen matlagning.

4. Tillgängligare träffpunkter. Uppsala kommun driver idag tillsammans med ideella organisationer flera träffpunkter för seniorer. Dit kan man komma för en pratstund, en kopp kaffe, eller för att delta i någon aktivitet med inriktning mot motion, hobby- och kunskapsgivande verksamhet. Vi behöver kartlägga behovet av fler träffpunkter och var i kommunen de kan nå flest seniorer. Vi vill också tillsammans med ideella krafter undersöka om utbudet möter seniorers önskemål ifråga om omfattning och innehåll. Allt för att fler ska känna sig välkomna och vilja delta.

Detta är några insatser som vi socialdemokrater vill prioritera för att göra Uppsala kommun attraktivare för seniorer och för att klara finansieringen av äldreomsorgen på lång sikt. Men fler goda förslag behövs. Vi är öppna för att hitta lösningar tillsammans med både kommuninvånare, ideella organisationer och andra politiska partier. Det viktiga är att arbetet kommer igång nu.

Caroline Andersson, 2e vice ordförande i äldrenämnden (S)

Marlene Burwick, kommunalråd (S)

Läs mer om