Fler sommarjobb nu än under S-styret

I dag garanteras alla som slutar grundskolan och söker sommarjobb ett feriejobb. Cirka 2 000 ungdomar erbjuds jobb i dag och det kommer att bli fler. Detta är bättre än under Socialdemokraternas tid i Uppsala kommun, skriver Mohamad Hassan (FP).

Mohamad Hassan, FP

Mohamad Hassan, FP

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-07-18 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK. I år erbjuder Uppsala kommun feriejobb för cirka 2000 ungdomar. Det är självklart inte tillräckligt men det är fler ungdomar som får möjlighet att sommarjobba nu än vad det var under Socialdemokraternas tid och är i många S-styrda kommuner.

Folkpartiet och alliansen har sedan 2006 kontinuerligt byggt upp möjligheten att sommarjobba. I dag garanterar vi alla som slutar grundskolan och söker sommarjobb ett feriejobb.

Vår modell innebär att alla ungdomar under sin skoltid garanterat får minst ett tillfälle att sommarjobba. Den garantin har inte funnits tidigare utan den har sjösatts av Folkpartiet och Alliansen. Med åren har vi också kunnat erbjuda gymnasieungdomar sommarjobb inom olika unika projekt som varit mycket uppskattande av ungdomarna.

Jag tycker precis som Burwick och Pelling att det är en lönsam investering om ungdomar får jobba. Arbete är viktigt för oss alla, men särskilt för alla unga som behöver få inblick i hur arbetsmarknaden fungerar rent praktiskt. Vi får heller aldrig underskatta effekten av och känslan för ungdomar av att tjäna egna pengar.

Skolgången påverkas också positivt om ungdomar haft sommarjobb. Därför är mitt och alliansens mål att sommarjobben ska utvecklas och att de ska bli fler. Burwick och Pelling har alltså inte rätt när de antyder att inget görs. Tvärtom, det vi gör nu är mer än vad s kunde åstadkomma. Men vi behöver göra ännu mer.

Burwik och Pelling skriver i en debattartikel i UNT 11/7 att socialdemokraterna i en motion till kommunfullmäktige föreslår att ungdomar i årskurs 9 samt åk 1 och 2 på gymnasiet ska erbjudas ett feriearbete. Burwick och Pelling vill ta efter Nynäshamn kommun som i samverkan med näringslivet kunnat erbjuda ungdomar feriejobb. Idén som sådant är intressant och alla idéer som skapar möjlighet för unga att hitta jobb måste självklart tillvaratas.

Men vi får inte tro att modellen från sommarkommunen Nynäshamn är fullt gångbar i Uppsala. Hade modellen fungerat överallt skulle även S-styrda kommuner ha infört den. Om Burwick och Pelling menar allvar med sina ambitioner att underlätta för unga att hitta jobb borde de påverka sitt parti att ändra förslaget att fördubbla arbetsgivaravgiften för företag som anställer ungdomar.

S menar att regeringens sänkta arbetsgivaravgifter subventionerar MacDonalds och andra delar av näringslivet och det vill S inte. Medan S på riksnivå föreslår något som gör det svårt för ungdomar att blir anställda på riktigt, föreslår alltså S i Uppsala att man ska införa en modell som innebär att kommunen på lokal nivå genom samarbete med näringslivet kan komma att subventionera MacDonalds.

Är det alltså okej att subventionera MacDonalds med kommunala medel, men inte med statliga? Jag saknar den röda tråden i Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik!

Mohamad Hassan
kommunalråd (FP) med ansvar för arbetsmarknadsfrågorna
UNT 18/7 2013

Läs mer om