FN måste ingripa i Västsahara

FN:s styrka i det av Marocko ockuperade Västsahara måste ges utökade befogenheter, skriver Urban Ahlin, Åsa Westlund och Jens Orback.

Uppsala2012-04-27 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För 21 år sedan fick FN-styrkan MINURSO uppdraget att underlätta förhandlingarna mellan Marocko och det av Marocko ockuperade Västsahara. Målet var en folkomröstning om självbestämmande för Västsahara. Men processen har sedan länge stannat av.

Amnesty har rapporterat om att västsahariernas yttrande- och föreningsrätt är starkt begränsad och att västsaharier har fängslats efter fredliga demonstrationer mot den marockanska ockupationen. Då MINURSO inte har mandat att ingripa vid övergrepp mot mänskliga rättigheter och FN:s höga kommissarie för mänskliga rättigheter inte heller är närvarande i Västsahara eller lägren i Tindouf, är det omöjligt för dem att undersöka påstådda övergrepp.

När MINURSO:s mandat löper ut den 30 april kan FN förändra situationen. Mandatet ska då förnyas och det finns möjlighet för FN:s säkerhetsråd att rätta till denna miss som har gjorts varje år sedan 1991.

I år liksom förra året har vi socialdemokrater skickat brev till säkerhetsrådet med uppmaning om att ge MINURSO mandat att bevaka mänskliga rättigheter. I fjol ledde breven till debatt i säkerhetsrådet, men trots alla tecken på övergrepp mot västsaharierna och kraftig uppvaktning från det civila samhället så utökades inte MINURSO:s mandat. En läckt text från FN:s generalsekreterares rapport visar tyvärr inget tecken på förändring. Marocko, som ingår i säkerhetsrådet, verkar ha fått bort skrivningar som hänvisar till MINURSO:s uppdrag att genomföra en folkomröstning.

Sveriges regering ser positivt på att utvidga MINURSO:s mandat. Man säger att man inte kan påverka detta då Sverige inte sitter i säkerhetsrådet. Självklart kan regeringen påverka. Vi uppmanar regeringen att genom de kanaler som finns trycka på i detta ärende.

Västsahara är Afrikas sista koloni. Att övergreppen tillåts fortsätta är ovärdigt FN.

Urban Ahlin

utrikespolitisk talesperson (S)

Åsa Westlund

Europaparlamentariker (S)

Jens Orback

generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center

UNT 27/4 2012

Läs mer om