Följ propagandaförbudet

Ett skäl till omvalet i dag är att S-partiarbetare vägledde väljare i Vivalla bibliotek. Något liknande hände i Uppsala stadsbiblotek, med Byggnads i spetsen. Förundersökningen lades ned men jag har begärt att den återupptas, skriver Hans Göran Myrdal.

Byggnadsarbetareförbundet Uppland förtidsröstar på Stadsbiblioteket 2010.

Byggnadsarbetareförbundet Uppland förtidsröstar på Stadsbiblioteket 2010.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2011-05-15 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omvalet nu på söndag till Västra Götalands landsting och till Örebro kommun har ägnats stor och berättigad uppmärksamhet. Omvalet berör inte mindre än 1,2 miljoner röstberättigade och beräknas kosta mer än 100 miljoner kronor. Hur stor andel av de röstberättigade kommer att delta? Hur påverkas allmänhetens förtroende för den demokratiska beslutsprocessen?

En aspekt lyser dock med sin frånvaro i kommentarerna. Hur skall det kunna undvikas att 2010 års valfadäs upprepas i framtida val?

Det räcker inte med effektivare rutiner för att undvika slarv och schabbel. Valprövningsnämnden har uppdraget att granska alla fel som kan ha påverkat valresultet och därmed föranleda omval.

Valprövningsnämndens beslut att föreskriva omval i Örebro baserades på följande tre fel som enligt nämnden ”kan väntas ha inverkat på valutgången”

1) 17 budröster hade felaktigt godkänts.

2) Det hade ”brustit i ordningen i röstningslokalen på Vivalla bibliotek vid förtidsröstning den 1 september 2010”.

3) ”Ett valtält hade vid samma tillfälle varit placerat för nära röstningslokalen.”

Felen 2) och 3) baserades på förhållanden som rådde vid Socialdemokraternas valupptaktsmöte i Örebro den 1/9 2010 som också innefattade en ”röstskola ” för invandrare. Media rapporterade att deltagarna med Mona Sahlin i spetsen via ett ”valtält” gemensamt tågade till vallokalen. Flera partiarbetare följde med in i lokalen och komunicerade där med väljarna.

Den legala grunden för valprövningsnämndens beslut om omval är vallagens artikel 8:3 som stadgar ”På ett röstmottagningsställe eller ett utrymme intill detta får det inte förekomma propaganda eller annat som syftar till att påverka eller hindra väljarna i deras val”.

Valprövningsnämndens beslut var tufft och dyrt men ofrånkomligt och förhoppningsvis vägledande. Vad som hände i Örebro var ingen engångsföreteelse. En likartad aktivitet genomfördes samma dag i Uppsala.

Byggnadsarbetarförbundets avdelning i Uppland anordnade ”förtidsröstningsaktiviteter” för de medlemmar som är första- eller andragångsväljare: Först grillparty, tävlingar och politikeranförande. Därefter vandrade de cirka 25 deltagarna i samlad tropp till röstmottagningslokal i Uppsala stadsbibliotek i det uttryckliga syftet att rösta på Socialdemokraterna.

Av foton i Upsala Nya Tidning framgår tydligt att deltagarna inne i vallokalen uppträdde i svarta T-shirts med stor vit text ”Din rö(S)t räknas” Det var en politisk manifestation avsedd att påverka väljarna att rösta på socialdemokraterna. Effekten var densamma som om deltagarna burit plakat med samma budskap.

Enligt min mening förelåg ett uppenbart brott mot vallagens ovan återgivna förbud mot propaganda på röstmottagningsställe eller i dess närhet. Jag polisanmälde händelsen efter att ha fått uppgifter bland annat från Byggnads centralt att man planerade samma slags aktiviteter på andra håll i landet, och att även andra LO-förbund övervägde att följa efter.

En sådan utveckling skulle vara allvarlig för demokratin. Förbudet mot propaganda i vallokaler är ett nödvändigt skydd för väljarens rätt att fritt, utan kontroll och utan påtryckningar avge sin röst i allmänna val.

Min polisanmälan ledde till att åklagarmyndigheten i oktober 2010 beslöt att inleda förundersökning. Den lades dock ner efter ett halvår utan minsta faktainsamling och utan att ens höra de närmast involverade, däribland Byggnads ordförande. För en tid sedan begärde jag att myndigheten återupptar förundersökningen men har ännu inte fått något svar.

Hans Göran Myrdal
fil lic, tidigare direktör i SAF
UNT 15/5 2011

Läs mer om