Följ upp landstingets likabehandling

Landstinget antar i dag en reviderad likabehandlingspolicy. Det är mycket viktigt att det följs upp hur den efterlevs av landstingets verksamheter, skriver Anna Manell och Lise-Lotte Argulander Klavebäck.

Uppsala2012-04-24 11:37
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Landstinget antar i dag en ny reviderad likabehandlingspolicy och likabehandlingsplan, som kommer att gälla för landstingets alla verksamheter.

I landstinget ska bemötande, kommunikation, vård och service ges utifrån människors lika värde och individuella förutsättningar och behov.

Vårt likabehandlingsarbete bygger på de sju diskrimineringsgrunderna som ingår i den diskrimineringslag som trädde i kraft den 1 januari 2009. Vårt syfte är att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Resultat från patientenkäter visar att de flesta som söker vård i vårt landsting är nöjda med bemötande och behandling. 70 procent av invånarna har stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården i vårt landsting, jämfört med 66 procent för hela riket.

För en del blir däremot upplevelsen någon helt annan än vad man förväntat sig. Vi kan se från anmälningarna till Patientnämnden att diskriminering tyvärr förekommer i vårt landsting.

Den nya policyn visar vilka riktlinjer som gäller inom vårt landsting. Det är verksamheterna själva som ansvarar för att riktlinjerna efterlevs. Därför kräver vi att en kartläggning görs, följt av handlingsplan med konkreta åtgärder samt en årlig uppföljning av arbetet som återrapporteras till den politiska nivån. Att hänvisa till resursbrist är inte en godtagbar ursäkt att strunta i arbetet med ett gott bemötande och en verksamhet tillgänglig för alla.

Ett kraftfullt och strategiskt likabehandlingsarbete är viktigt för att ingen, varken patient, anhörig eller anställd, ska bli utsatt för kränkningar eller diskriminering. Landstingets nya likabehandlingsplan- och policy är ett bra verktyg för att Uppsala län ska bli ännu bättre på bemötande och tillgänglighet.

Anna Manell

ordförande (FP) utskottet för demokrati,

jämställdhet och integration

Lise-Lotte Argulander Klavebäck

1:e vice ordförande (M) utskottet för demokrati, jämställdhet och integration

UNT 24/4 2012

Läs mer om