Har Migrationsverket infört en ny praxis? Menar regeringen allvar med att det lönar sig för flyktingar att arbeta? Kommer en asylsökande som någon gång gömt sig i Sverige att utvisas även om hon/han arbetar under asylprocessen? Och vart tar barnperspektivet vägen i behandlingen av enskilda ärenden? Dessa frågor ställer vi oss med anledning av Migrationsverkets hantering av familjen Xhixho.
Fred och Hathixe Xhixho från Albanien och deras fyra barn, har bott i Sverige i fyra år, försörjt sig själva och skött sig exemplariskt.
Familjen flydde från Albanien till USA runt 2000 efter att ha utsatts för hot och bombattentat på grund av att Fred Xhixho i slutet av 1990-talet engagerat sig i demokratirörelsen. Dessutom hotade Hathixes familj med blodshämnd, det vill säga att döda henne, efter det att hon konverterat till kristendomen och gift sig med Fred.
Från USA deporterades familjen Xhixho tillbaka till Albanien, men lämnade landet igen med målet att ta sig till Sverige. Eftersom de inträtt i Schengenområdet via Österrike, accepterades inte deras asylansökan i Sverige och man beslöt att de inte skulle få återvända till Sverige på två år, så kallat återreseförbud. De gömde sig i 18 månader i Sverige under Valsätrakyrkans beskydd – vilket är den tid som behövs för att flytta asylansökan från ett land till ett annat – och sökte asyl i Sverige i maj 2012.
Efter att ha fått avslag på asylansökan två gånger lämnade makarna in en ansökan om arbetstillstånd. Detta kan man nämligen göra under förutsättning att man arbetat i minst sex månader under asylprocessen med en lön om lägst 13000 kr/mån. Hathixe Xhixho har arbetat för Valsätra Hemservice för 14500 kronor i månaden under hela processen, och är alltså berättigad till arbetstillstånd, och Fred Xhixho har jobbat för olika byggföretag.
Migrationsdomstolen ansåg dock att de inte kunde få arbetstillstånd på grund av återreseförbudet. Enligt familjens advokater Anders Sundquist och Bo Johanson på Rådgivningsbyrån i Stockholm har arbetstillståndsprocessen inget med återreseförbudet att göra, och det inte finns något lagrum för ett sådant beslut. Det finns heller ingen praxis kring detta och inte heller några tidigare liknande fall.
Familjens fyra barn i åldrarna fem-tolv år har aldrig bott i Albanien och talar inte albanska. Flera av barnen uppvisar psykiska problem på grund av otryggheten under den långa flykten. Det är en katastrof för barnen att tvingas lämna Sverige för ett land som de är totalt främmande i.
Migrationsverkets utvisning av familjen Xhixho reser många frågor. Följer Migrationsverket verkligen lagen, då man bestämmer att ett asylärende kan kompletteras med ett återreseförbud och därmed förhindra möjligheten till arbetstillstånd och därmed uppehälle i Sverige? Och vart tar talet om att se till barnets bästa vägen?
Uppsala Kristna råd protesterar mot Migrationsverkets och Migrationsdomstolens hantering av familjen Xhixho.
För Uppsala Kristna Råds styrelse
Gunnel Borgegård
ordförande
Göran Bohman
vice ordförande
UNT 27/9 2013