För få svenska studenter pluggar utomlands

Många vill studera utomlands, men dålig information och en felaktig uppfattning om studiernas kostnader avskräcker den svenska studenten från att söka sig till universitet i andra länder. Detta kan komma att skada internationaliseringen och Sveriges förmåga att som nation konkurrera globalt, skriver företrädare för Uppsala studentkår och Svenskar i Världen.

Yasmin Hussein, vice ordförande för Uppsala studentkår, skriver tillsammans med Karin Ehnbom Palmquist.

Yasmin Hussein, vice ordförande för Uppsala studentkår, skriver tillsammans med Karin Ehnbom Palmquist.

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2013-06-11 11:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Internationalisering är ett centralt och viktig inslag i högskoleutbildning. En fullgod internationalisering kan uppnås genom studier i andra länder. Det stärker den enskilde studenten, de svenska lärosätena och landets utveckling.

Uppsala studentkår presenterar i sin rapport, Många vill - få kommer till skott, vilka faktorer som avgör i studenters val för utlandsstudier. De tillfrågade studenterna vid Uppsala universitet var positiva till utlandsstudier och såg det som ett bra tillfälle att bredda sina nätverk och vidga sina vyer.

Något som dock var förvånande var att kring hälften av de tillfrågade uppgav att de inte kände till de möjligheter för utlandsstudier som finns. Studenternas bild av utlandsstudier förknippades också starkt med krånglig byråkrati och stora kostnader. Bristen på kunskap och en bild som inte är förenlig med förutsättningarna gör att alldeles för få tar chansen.

Att studera utomlands behöver inte resultera i en skuldfälla för studenten. Det finns i dagsläget stora möjligheter till utlandsstudier genom utbytesprogram och finansering med bland annat stipendier och studielån. Flera EU-länder erbjuder även, precis som Sverige, gratis undervisning för medborgare inom EU/EES.

Studier i Glasgow behöver alltså inte bli dyrare än studier i Karlstad. Det är allvarligt att studenter kan komma att avstå från att läsa på utländska universitet på grund av dålig information och föreställningar som inte överensstämmer med hur det ser ut i verkligheten. Det är något som slår hårt mot internationaliseringen.

Enligt Högskoleverket reste 27 700 svenska studenter utomlands under läsåret 2011/2012, det är en låg siffra sett till det totala antalet studenter i Sverige. För att nå målen om rörlighet och internationalisering för alla som finns inom EU och Bolognaprocessen behöver fler studenter från Sverige resa ut i världen.

Uppsala studentkår och Svenskar i Världen presenterar tillsammans följande förslag för att ge en ökad rörlighet av studenter:

  1. Vi vill uppmana svenska lärosäten att driva informationskampanjer om utlandsstudier som är riktade och adekvata för de olika studentgrupperna.
  2. Möjligheten för tillgodoräkning av de meriter studenterna har med sig efter utlandsstudierna behöver underlättas.
  3. Studie- och yrkesvägledare bör införskaffa kunskap om eftergymnasiala studier i utlandet.
  4. Internationaliseringsprocessen i de svenska lärosätena bör också integreras mer i utbildningen för att fler ska känna sig bekväma i den internationella akademiska miljön.

Vill svenska lärosäten vara de bästa och maximera studenters potential måste det satsas på likvärdiga möjligheter för alla att bedriva studier utomlands. Det underlättar för Sverige att vara en ledande kunskapsnation och gör det lättare att ta sig an framtidens utmaningar runt om i världen. Ingen student ska behöva tveka till studier i andra länder på grund av dålig kunskap om förutsättningarna.

Yasmin Hussein
vice ordförande i Uppsala studentkår med utbildningspolitiskt ansvar
Karin Ehnbom-Palmquist
generalsekreterare för Svenskar i Världen
UNT 11/6 2013

Läs mer om