I slutet av juni fick Cecilia Björkman i Uppsala rätt till skadestånd av Ekebyhus, som hade nekat henne att köpa en seniorbostad på grund av att hon använder rullator. Cecilia Björkman vände sig till diskrimineringsombudsmannen (DO) som gjorde bedömningen att hon har blivit utsatt för diskriminering på grund av sin funktionsnedsättning. Enligt förlikningen med DO ska bostadsrättsföreningen också ändra sina stadgar så att människor med funktionsnedsättningar inte utesluts från att bo där. Cecilia Björkman stod på sig och fick rätt, tack vare att diskrimineringslagen förbjuder diskriminering på grund av funktionsnedsättning.
Men det finns exempel på äldre som hindrats att köpa seniorlägenhet i bostadsrättsföreningar på grund av andra utestängande regler i föreningens stadgar. En del bostadsrättsföreningar har satt upp en övre åldersgräns om till exempel 69, 72 eller 75 år. Är du äldre än så får du inte köpa lägenhet där, oavsett hur frisk och kry du är. Det är en lucka i diskrimineringslagen som måste täppas till.
Diskriminering av äldre sker inte bara på bostadsmarknaden. Vi känner till äldre par som har haft svårt att få lån i banken, trots att de har goda säkerheter i form av sin villa. Äldre har nekats att skaffa bensinkort eller kreditkort. I sjukvården finns åldersgränser som det är svårt att se något egentligt fog för och där förekommer att äldre patienter inte får samma goda behandling som yngre. Enligt Cancerfonden är en tredjedel av alla bröstcancerpatienter över 70 år, men de får sin diagnos senare än yngre kvinnor på grund av att de inte erbjuds mammografi. Hjärt-Lungfonden menar att äldre som drabbas av hjärtinfarkt underbehandlas. Dödligheten bland äldre över 80 år som får hjärtinfarkt hade halverats om de hade fått rätt medicin. Vi frågar oss också varför du som fyllt 70 år inte vara blodgivare, trots att du är fullt frisk?
Åldersdiskrimineringen hänger ihop med attityder och fördomar mot äldre människor. I många sammanhang klumpas alla äldre ihop och bedöms ha samma önskemål och behov. Ett exempel på den kollektiva synen på äldre är det faktum att många av landets kommuner – även i Uppsala län – fortfarande inte erbjuder de äldre möjlighet att välja bland flera maträtter vid måltiderna på äldreboendet. I dag är det rotmos till middag – var så god och ät, oavsett vad du själv skulle vilja ha.
Folkpartiet var pådrivande för det förbud mot diskriminering av äldre i arbetslivet som Alliansregeringen införde 2009. Arbetsgivare kan inte längre vifta bort en jobbansökan med att ”hon är för gammal”. Med diskrimineringslagens hjälp har DO drivit flera fall som rör ogenomtänkta åldersgränser, eller fördomsfull behandling av äldre. Men än viktigare är lagstiftningen som ett verktyg för att förändra attityderna till äldre på arbetsmarknaden. Vi måste bli bättre på att ta till vara äldres kompetens i arbetslivet och i samhället i stort. Vilket år du råkar vara född säger, i vuxen ålder, väldigt lite om vem du är och vad just du kan.
Negativ särbehandling av äldre förekommer inte bara på arbetsmarknaden utan på en rad andra områden i samhället. Vi måste inse att alla människor är olika – också när vi blir äldre. Under ledning av vår partivän integrationsminister Erik Ullenhag håller regeringen just nu på att ta fram lagändringar i diskrimineringslagen som ska skydda äldre mot diskriminering på alla områden i samhället.
Vi folkpartister driver på för att ett skydd mot åldersdiskriminering ska förverkligas så snart som möjligt. Äldre ska slippa att bli fördomsfullt behandlade oavsett om det sker i butiker, på bostadsmarknaden, hos banken eller i sjukvården.
Ismail Kamil
riksdagsledamot (FP) för Uppsala län
Barbro Westerholm
riksdagsledamot och talesperson i äldrefrågor (FP)
UNT 25/8 2011