Förbättra kvinnors pension

Det ska vara möjligt att överlåta individuella pensionsrätter från inkomstpensionen till en partner och garantipensionen måste höjas, skriver Solveig Zander

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2014-04-29 11:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under den gångna helgen höll Sveriges största politiska kvinnoförbund, Centerkvinnorna, förbundsstämma i Jönköping. Bland annat antogs ett åtgärdsprogram med 40 punkter som ska leda till mer jämställa pensioner. Förslaget till åtgärdsprogram, som en arbetsgrupp som jag haft förmånen att leda, har utarbetats efter en omfattande kunskapsinsamling, där arbetsgruppen träffat såväl representanter för Pensionsmyndigheten som banker och andra intressenter på pensionsområdet.

Kvinnors ekonomiska situation är en av vår tids viktigaste jämställdhetsfrågor. Vi ser att kvinnorna i högre grad har en pension som ligger under den genomsnittliga pensionen, vilket beror på en rad faktorer.

Den främsta orsaken är givetvis skillnaderna mellan kvinnors och mäns löner, något som vi politiker inte har så stora möjligheter att ändra på, eftersom lönebildningen är knuten till arbetsmarknadens parter. Andra faktorer som spelar in är att kvinnor tar ut fler dagar med föräldrapenning än män, kvinnor i högre grad arbetar deltid under åren då barnen är små och att kvinnor i högre grad än män är hemma för vård av sjukt barn. Det påverkar kvinnors pension negativt.

Centerkvinnornas förbundsstämma antog åtgärdsprogrammet, vilket bland annat innebär att Centerkvinnorna kommer att verka för att det ska vara möjligt att överlåta individuella pensionsrätter från inkomstpensionen till partner.

Dessutom kommer Centerkvinnorna utöva påverkan på arbetsmarknadens parter att förändra reglerna kring tjänstepensionen, så att även delar av den kan överlåtas till partner. Dessutom ska vi Centerkvinnor göra vad vi kan för att påverka politiker i kommuner och landsting att prioritera högre löner för kvinnor.

Äldre, ensamstående kvinnor som endast uppbär garantipension är en av de grupper som har en svår ekonomisk situation. Därför kommer Centerkvinnorna att verka för att garantipensionen höjs.

Även kvinnor som har en låg inkomstbaserad pension kan ha det besvärligt ekonomiskt, och därför är det också viktigt att sänka skatten för de pensionärer som har de lägsta inkomsterna. I det sammanhanget håller jag med Lena Hartwig (S), att det är viktigt att utjämna skatteskillnaderna mellan pension och lön.

Många av de livsval unga gör kommer att påverka pensionen. Därför kommer Centerkvinnorna verka för att till exempel Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten får ett ökat ansvar att tillhandahålla information särskilt riktad till unga kring de konsekvenser som till exempel ett jämställt uttag av dagar med föräldrapenning leder till.

En fråga som viktig i sammanhanget är att medverka till att företagare får information om vikten av att betala in till sin pension.

Centerkvinnorna är med sina 12 000 medlemmar Sveriges största politiska kvinnoförbund. Vi är ett fristående förbund inom Centerrörelsen, men har stora möjligheter att påverka till exempel den politik som centerpartistiska riksdagsledamöterna driver i riksdagsarbetet. De beslut som Centerkvinnorna fattar beslut om på stämman i Jönköping kommer på sikt att göra kvinnors ekonomiska situation bättre.

Solveig Zander (C)

ledamot i Centerkvinnornas förbundsstyrelse

riksdagsledamot från Uppsala län och ledamot i socialförsäkringsutskottet

Läs mer om