Förbjud Bisfenol i allt som rör mat

Foto: ADAM IHSE / TT

Uppsala2014-02-16 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svenska folket ska inte vara försökskaniner för Bisfenol, skriver Carl Schlyter (MP) och Matilda Ernkrans (S) i ett svar till Christofer Fjellner (M).

Christofer Fjellner (M) tar strid för Bisfenol A (BPA) i UNT 12/2 till den milda grad att han jämför det med vatten i ett försök att visa att det inte är skadligt att ha i vår vardag. Vi skall lyssna på vetenskapen är mottot. Det tycker vi är en god idé att ha som bas för våra beslut.

Europeiska livsmedelsverket (EFSA) anser att man bör få i sig max 0.05 milligram per kg per dag, det vill säga en vuxen bör få i sig mindre än 4 milligram per dag.

Spädbarn och foster är särskilt känsliga och måste undvika all exponering så långt det går, men det är dessa Fjellner inte har lust att hjälpa. Han vill att vi ska exponera våra barn för hormonstörande ämnen som dessutom stör vår reproduktion till dess att de bortom varje rimligt tvivel är bevisat skadliga i de doser vi utsätts för i vår vardag.

Varför riskera att barn suger på giftiga kvitton trots att de finns 17 alternativ (av vilka inte alla är ofarliga, men flera är säkrare)?

Det ska finnas i leksaker, vattenledningar, livsmedelsförpackningar med mera och endast ersättas när det bevisligen har skadat en generation européer, är Fjellners devis.

Vi anser att det snarare är företagen som säljer ett gift som måste bevisa bortom varje rimligt tvivel att det är nödvändigt och att det inte finns säkrare alternativ. Hormonstörande ämnen måste man vara särskilt försiktig med eftersom det inte finns ett enkelt samband mellan dos och effekt, effekten kan dyka upp många år senare och när i livet man utsätts för ämnet kan vara mer avgörande än dosen i sig.

I dagsläget påpekar såväl Kemikalieinspektionen som EFSA att det behövs mer forskning innan vi kan säga att BPA är säkert att använda, men att det inte entydigt är farligt vid all användning.

Vi kommer i många år leva med en osäkerhet om effekterna av många hormonstörande ämnen. Då är det klokare att ersätta dem med andra ämnen eller tekniker, när det går, till dess kunskapsläget klarnat.

Kemikalieinspektionen föreslår ett nationellt förbud mot användning av tvåkomponentsepoxi i relining av tappvattenrör – det vill vi införa så snart som möjligt.

Vi tycker det är rimligt att vi förbjuder BPA i alla material som kommer i kontakt med livsmedel eftersom vi inte kan garantera dess säkerhet.

Det är beprövad vetenskap att först förstå ett ämnes egenskaper innan man utsätter befolkningen för det. Sveriges befolkning skall inte vara försökspersoner utan i stället lita på att vi lever upp till det nationella miljömålet om en giftfri miljö.

Carl Schlyter, Europaparlamentariker, vice ordförande (MP) miljöutskottet

Matilda Ernkrans, ordförande (S) i riksdagens Miljö- och jordbruksutskott och socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson

Läs mer om