Forcera inte korta slutförvaret

Svensk Kärnbränslehantering AB bör ompröva sin tidplan för prövning av utbyggnad av slutförvaret för det kortlivade radioaktiva låg- och medelaktiva avfallet. Ge instanserna rimlig tid - och gör en grundlig analys, skriver Marianne Kahn.

Marianne Kahn, Naturskyddsföreningen.

Marianne Kahn, Naturskyddsföreningen.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2013-11-13 14:36
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I skuggan av det stora intresset för prövningen av slutförvaret för använt kärnbränsle pågår samtidigt förberedelser av kraftindustrins bolag Svensk Kärnbränslehantering AB, SKB, att under 2014 lämna in ansökan för att bygga ut slutförvaret för det kortlivade radioaktiva låg- och medelaktiva avfallet, SFR.

SFR 1 är det slutförvar för låg-och medelaktivt drift avfall som redan finns utsprängt i berget utanför kusten i Forsmark. Ett utbyggt SFR, SFR 2, avses bli ett slutförvar för allt drift- och rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken samt även visst annat radioaktivt material från industrin. SKB avser även att i ansökan söka om tillstånd att kunna mellanlagra långlivat avfall från kärnkraftverken i SFR. Den utbyggnad som planeras vill SKB av säkerhetsskäl förlägga på större djup än befintligt SFR.

Kärnkraftindustrin vill snabbt få tillstånd för utbyggnad av SFR i Forsmark. Som en följd av detta har företrädare för SKB meddelat att synpunkter med anledning av kommande samråd enligt miljöbalken, som planeras ske lördag 1 februari 2014 i Östhammar, skall lämnas till SKB inom två veckor efter samrådet. SKB planerar att skicka in ansökan till Strålsäkerhetsmyndigheten och mark- och miljödomstolen den 31 mars.

Det samråd som planeras 1 februari 2014 kommer enligt önskemål från kommunen och miljöorganisationer att behandla säkerhetsanalysen för utbyggnad av SFR. Samtidigt har Strålsäkerhetsmyndigheten och miljöorganisationer begärt ett bättre underlag om alternativa lokaliseringar av SFR 2.

Det är inte rimligt att remissinstanserna inom två veckor efter samrådsdatumet 1 februari 2014 skall vara klara med synpunkter som gäller säkerhetsanalysen för SFR.

Med tanke på att den säkerhetsanalys som gjordes av SKB för SFR 1 och utgavs i december 2008 omfattade cirka 350 sidor engelsk text, är det inte troligt att den kommande säkerhetsanalysen för planerad utbyggnad blir kortare.

SKB bör ompröva sin tidplan för prövning av utbyggnad av SFR. Dels för att ge remissinstanserna rimlig tid för samrådsyttrande efter samråd 1 februari och dels, vilket är viktigt, även avsätta tid för att göra en grundlig analys av lokaliseringsalternativen.

Marianne Kahn ordförande Naturskyddsföreningen Uppsala län

Läs mer om