Förskolan skapar jämställdhet

I dag på förskolans dag och varje dag lämnar 9419 Uppsalabor sina barn i förskolan för lek, lärande och utveckling. Varje dag tar 1702 engagerade personer emot deras barn för att med omtanke och kunskap se till att varje barn får möjlighet att utvecklas efter just sina förutsättningar. Det sk river folkpartisterna Mohamad Hassan, Cecilia Hamenius och Malin Sjöberg Högrell.

Uppsala2011-05-19 16:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som liberaler tar vi oss i dag tid att begrunda och glädjas åt den fantastiska svenska förskolan. Den förskola som på så många sätt givit möjligheter till individuell utveckling för både barn och vuxna. Framförallt har förskolan skapat ett mer jämställt samhälle.

Dagens svenska förskola är i det närmaste unik. Den håller inte bara en hög kvalitet, den är också del av den gemensamma välfärd som kommer alla till del. Så har det inte alltid varit och så är det fortfarande inte i stora delar av världen. Vi ska vara stolta över vår förskola och vad den erbjuder.

För utvecklingen av svenska kvinnors valmöjligheter i livet har förskolan haft en central betydelse. Förskolan utgjorde en möjlighet för kvinnor att utbilda sig och bli yrkeskvinnor. I slutet av förra seklet var den utbyggda förskolan en förutsättning för att merparten av kvinnorna skulle kunna delta i arbetslivet. Bristen på tillgänglig barnomsorg är en viktig anledning till att kvinnor i stora delar av Europa och övriga världen måste välja mellan yrkesarbete eller en hemmafruroll. Det är naturligtvis en förlust för samhällsekonomin, men framförallt är det en förlust för varje kvinna som inte får möjlighet att utforma sitt liv efter eget huvud.

I dag är det barnens möjligheter till individuell utveckling som står i fokus när vi talar om förskolan. Den svenska förskolans unika pedagogiska inriktning ger uttryck för en tanke om att barns naturliga nyfikenhet är en resurs som ska tas tillvara. Förskoleläraryrket har sedan barnträdgårdarnas tid präglats av tydlig professionell idé. Att ha kunskap om barns förutsättningar är nödvändigt för att kunna stimulera dem i lekfullt lärande och utvecklandet av självkänsla och goda sociala relationer. Förskolelärarna och barnskötarnas kvalificerade framsynthet är på samma sätt ett led i att skapa trygga, självständiga och nyfikna barn. Forskning visar också att barnen i förskolan trivs bra.

Vi i Folkpartiet vill därför i dag särskilt lyfta fram förskolan och det viktiga arbete förskolans personal utför. Det är en hörnsten i det svenska välfärdssamhället som vi politiker vill värna om. Förskolan har historiskt sett spelat stor roll för kvinnors frigörelse och möjlighet till självbestämmande. I dag spelar den stor roll för både män och kvinnor i vår strävan att kombinera föräldraskap och arbete på ett jämställt sätt. Nationellt har folkpartiet varit drivande i arbetet med att utveckla förskolans kvalitet. Genom förskolelyftet har förskolepersonal fått nya möjligheter till fortbildning. Folkpartiet och alliansen införde en barnomsorgspeng och fri etableringsrätt som gjorde det lättare för föräldrar att välja mellan olika förskolor. Folkpartiet och alliansen har infört en allmän förskola för alla barn med rätt till femton timmars gratis förskola per vecka.

På det lokala planet satsande Folkpartiet och Alliansen i höstas 21 miljoner på kvalitetsförbättringar i förskolan genom ökad personaltäthet och möjligheter till utökade tider för arbetssökande och föräldralediga. I vårt förslag till IVE avsätts sex miljoner till förskolan för utökade öppettider. Men FP vill mer: vårt mål är att bestämma en maximinivå för hur stora barngrupperna ska vara, särskilt för yngre barn. FP vill också säkerställa att det sker ett systematiskt arbete för att flickor och pojkar ska bemötas som individer och inte utifrån sitt kön. Det är viktigt att börja arbeta med jämställdhet redan i tidig ålder. Enligt FP:s mål ska också den pedagogiska måltiden lyftas upp som en viktig del i att etablera positiva och hälsosamma vanor kring måltider. Folkpartiet i Uppsala vill säkerställa att behörig personal tar hand om barnen och att kompetensutvecklingen är en självklar del av förskolans vardag.

Mohamad Hassan
kommunalråd (FP)
Cecilia Hamenius
kommunalråd (FP)

Malin Sjöberg Högrell
1:e vice ordförande (FP) i barn och ungdoms-nämnden

Läs mer om