I regeringens budget, presenterad i sin helhet 20 september 2011, kan man läsa att ”Regeringen avsätter medel för en karriärutvecklingsreform med utvecklingssteg för yrkesskickliga lärare inom grund- och gymnasieskolan”. Tidigare satsningar har omfattat både lärare och förskollärare, men vi ser nu att regeringen väljer att inte genomföra sina satsningar på yngre barns lärande till fullo.
Att inom sitt yrke som förskollärare ha möjlighet att göra karriär är en viktig prioritering som inte finns med när regeringen storsatsar. Man lägger fokus på skolan, men glömmer i sin retorik den institution där lärandet har fått ökad roll, den institution där alla barn ges möjligheter att lära och leka tillsammans med andra barn. Genom den nya skollagen poängteras att förskolan är en egen skolform, med ett tydligt syfte att vara ett första led i skolsystemet. Under sommaren 2011 infördes även den reviderade läroplanen för förskolan, där tydliga riktlinjer och lärandemål för ämnena matematik, naturvetenskap och språk infördes.
Medelvärdet på de resultat som skoleleverna uppnår i PISA:s mätningar visar tydligt att eleverna i skolan presterar allt sämre inom just matematik, naturvetenskap och språk. Vi förstår att intentionen med den reviderade läroplanen för förskolan och omskrivningen av skollagen är att främja det tidiga lärandet i syfte att motverka de sämre resultat barnen under senare år har presterat inom skolan.
En rad satsningar har därför genomförts för förskollärare, liksom för lärare i grundskolan och gymnasiet. För att nämna några har vi legitimationskravet, förskollärarlyft med möjlighet till kompetensutveckling för verksamma förskollärare, forskarskolor för förskollärare och införandet av lektorstjänster för förskollärare som möjlig karriärväg efter genomförd forskarutbildning. Syftet med dessa satsningar är att höja kompetensen inom förskolan och att möjliggöra för en pedagogisk verksamhet som vilar på vetenskaplig grund.
Fördelarna med dessa satsningar är många. Genom att stärka förskollärarens pedagogiska roll skapar man förutsättningar för ett tidigt lärande, där förskolan blir ett tydligt första led i det livslånga lärandet. Tydliga och möjliga karriärvägar för förskollärare ger yrket större attraktionskraft och man ökar även möjligheterna för yrkesskickliga förskollärare att stanna kvar i förskolans verksamhet.
Trots att dessa satsningar genomförts med gott resultat i förskolan ser vi nu att i det fortsatta engagemanget kring barns lärande, så utelämnas förskolan. I regeringens budget satsas det på ökad matematikkunskap hos lärare likväl som att en karriärutvecklingsreform inom skolan där behörighetskrav för de olika karriärsstegen ska skrivas med i skollagen.
Ett bidrag på hela 1,4 miljarder ska under 2012 till 2015 täcka kommunernas merkostnader för anställning av lektorer i grund och gymnasieskola. Totalt genomförs här en investering på drygt 3,8 miljarder, medan förskolans tilldelas endast 122 miljoner, alltså endast 3 procent av den totala satsningen på barns lärande.
Här nämns ingen satsning på karriärvägar eller kostnader för lektorstjänster, inte heller satsningar på kompetensutveckling kring matematik för förskolläraren.
Det tål även att tilläggas att förskolelyftet från och med 2012 innefattar endast en femtedel av vad den tidigare varit. I regeringens budget utgörs de 122 miljonerna av kompetensutveckling för förskolläraren inom uppföljning och utvärdering av förskolans verksamhet samt barn i behov av stöd, vilket i och för sig är viktigt.
Men regeringen missar en aspekt när detta görs – att de som kan driva denna satsning är förskolelektorer med både djup och bredd i sin kompetens. De har nära koppling såväl till förskolans verksamhet likväl som till aktuell vetenskaplig forskning. Detta har regeringen tidigare tydligt uppmuntrat genom satsningen på forskarskolor för förskollärare, vilka vi undertecknade representerar.
Mot bakgrund av ovanstående menar vi att det statliga bidraget till kommuners merkostnad för att satsa på karriärvägar för duktiga lärare också ska omfatta förskollärare
Jonna Larsson
Ebba Norling Andersen
representanter för doktoranderna i Forskarskola för förskollärare och Forskarskola i Barndom, lärande och ämnesdidaktik
UNT 26/10 2011