Förskolor tvingas omkull

Uppsala kommun vill tvinga förskolor att hålla öppet tio timmar om dagen. Kravet kan tvinga fristående friskolor att lägga ned verksamheten, skriver Anna-Lotta Jadinge.

Nya regler kan innebära slutet för många mindre förskolor.

Nya regler kan innebära slutet för många mindre förskolor.

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX

Uppsala2011-10-19 11:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn- och ungdomsnämnden i Uppsala kommun vill ålägga samtliga förskolor i kommunen att hålla öppet 10 timmar per dag för att de ska erhålla fullt grundbelopp. Dessutom ska förskolorna mot viss ersättning hålla öppet upp till 12 timmar per dag, om det finns barn på förskolan som har behov av detta. Så vill man försöka se till att förskolornas öppettider bättre motsvarar föräldrarnas behov av barnomsorg med hänsyn till förvärvsarbete eller studier. Det är en lovvärd ambition, men kommer förslaget verkligen att leda till att barns och föräldrars behov tillgodoses på ett bättre sätt?

Förskolans uppdrag bygger på två skilda strävanden: att uppfylla föräldrars behov av barnomsorg, och att erbjuda en pedagogisk verksamhet som stödjer de små barnen i deras utveckling. I och med den nya skollagen och läroplanen stärks den senare linjen och kraven på måluppfyllelse är större än tidigare. Ett utökat öppethållande i förskolan krockar med den pedagogiska delen av uppdraget och inverkar menligt på kvaliteten – såvida man inte förser förskolorna med utökade medel. Konkret leder en förlängning av öppettiderna under tidig morgon och sen eftermiddag/kväll till lägre personaltäthet under dagen. En annan möjlig konsekvens är mindre utrymme för planeringstid för personalen.

Kommunen avser att ge ekonomisk ersättning till förskolor där det finns behov av mer än 10 timmars öppethållande per dag, men ersättningsnivån täcker endast kostnaden för en anställd. Detta är otillräckligt, eftersom det ur säkerhetssynpunkt är tveksamt att ha endast en anställd på plats under frukost- respektive middagstid, då måltider måste serveras.

Det är framför allt bland de små förskolorna som man i dag finner ett öppethållande som understiger 10 timmar per dag. I många fall rör det sig om föräldrakooperativ, som vanligtvis omfattar en enda avdelning och har några få anställda. Detta är en beprövad form av förskola vars kärnvärden bland annat utgörs av öppenhet, närhet, delaktighet och korta beslutsvägar. Det finns också en mångfald av pedagogiska alternativ inom denna förskoleform. Småskaligheten gör dock att en förändring som ser liten ut på papperet kan få stora effekter i verksamheten. Att hålla öppet till exempel en timme längre blir betydligt mer kännbart för det lilla kooperativet än för en stor förskola med flera avdelningar och många anställda, som ju kan stänga alla avdelningar utom en i början och slutet av dagen, och samla resurserna där.

I dag balanserar många små förskolor på en tunn tråd i och med ökande krav och allt tuffare ekonomiska förutsättningar. Kravet på utökat öppethållande kan bli det som får bägaren att rinna över. Redan nu pågår en utveckling där små fristående förskolor tas över av stora koncerner och bolag. Därmed minskar mångfalden av barnomsorgsalternativ och valfriheten påverkas negativt, en trend som alltså riskerar att förstärkas ytterligare.

Ytterligare en aspekt är att barn som är placerade på små förskolor och har behov av långa vistelsetider riskerar att bli ensamma i början och slutet av dagen. Det finns tyvärr också en risk för att familjer upplever att de utgör ett ”problem” för den aktuella förskolan då de kräver sin rätt till längre öppethållande. Detta är knappast något som gagnar familjerna eller det enskilda barnet.

Ett mer ändamålsenligt sätt att ge alla barn tillgång till förskolor med tillräckliga öppettider vore att låta någon eller några förskolor i varje stadsdel profilera sig som just förskolor med långa öppettider – i vissa fall kanske längre tider än de 12 timmarna, med kvälls- och nattöppet, för de barn som har rätt till omsorg på obekväm arbetstid.

I stället för att dra alla förskolor över en kam skulle kommunen kunna avsätta särskilda medel för att erbjuda långa öppettider på vissa förskolor. Det är orimligt att ställa samma krav på öppethållande för samtliga förskolor oavsett storlek och förutsättningar, om inte tillräckliga ekonomiska ramar ges.

Det är högst angeläget att ge alla familjer i Uppsala kommun tillgång till förskolor som passar deras omsorgsbehov. Men så som förslaget om regler för öppethållande är utformat i dag riskerar det att få negativa effekter på förskolornas kvalitet och små förskolor riskerar att slås ut. En utförlig konsekvensanalys måste göras snarast. Denna analys måste differentieras med avseende på konsekvenserna för förskolor av olika storlek och karaktär.

Anna-Lotta Jadinge

ordförande föräldraföreningen Tittut

UNT 19/10 2011

Läs mer om