Förstärk satsningen på transkulturellt centrum

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska i dag (19/6) fatta ett beslut om att inrätta ett transkulturellt centrum för hälsa och integration. Forskare vid Uppsala och Umeå universitet rekommenderar att det blir ett nationellt centrum. Uppsala borde vara nationellt ledande i utvecklingen av vård och behandlingsmetoder inom exempelvis trauma och flyktinghälsa.Vi vill därför att satsningen förstärks ytterligare så att centrumet kan ha fler tjänster, skriver Anna Manell (FP), Lise-Lotte Argulander (M) och Malena Ranch (MP).

Anna Manell (FP) (bilden) skriver tillsammans med Lise-Lotte Argulander (M) och Malena Ranch (MP.

Anna Manell (FP) (bilden) skriver tillsammans med Lise-Lotte Argulander (M) och Malena Ranch (MP.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-06-19 10:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Barn används just nu som mänskliga sköldar och barnsoldater i Syrien. 18 000 flyktingar från Syrien väntas komma till Sverige under 2013, enligt Migrationsverket. En ökande andel av dem som immigrerar till Sverige är just barn.

Samtidigt fortsätter det att komma många asylsökande från Somalia, Eritrea och Afghanistan och 2012 var hälften av dem som kom från Somalia och Afghanistan under 18 år. Många av dem har svåra minnen och erfarenheter med sig i form av krig, våld, trauman och separationer från vänner och familj.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen ska i dag (19/6) fatta ett beslut om att inrätta ett transkulturellt centrum för hälsa och integration. Det är en viktig satsning, men vi vill att den förstärks ytterligare. Med rätt hjälp kan människor skapa en framtid, kunna arbeta eller studera och orka fungera som föräldrar till sina barn.

Ett transkulturellt centrum är en bra möjlighet att tillgodose de behov som finns av både somatisk och psykiatrisk vård. Förutom förebyggande arbete och klinisk verksamhet, ska det kunna stå för utbildningsinsatser, handledning och metodutveckling. Centrumet föreslås bestå av två delar, migrationshälsan Cosmos och Enheten för transkulturell psykiatri (ETP). Cosmos tillhör primärvården och arbetar med att möta asylsökandes och flyktingars särskilda hälso- och sjukvårdsbehov. Ungefär hälften av de patienter ETP möter lider av traumatisering och posttraumatiskt stressyndrom. Centrumet kommer bli en central funktion och kunna utveckla samverkan med en rad olika aktörer.

Vi ser det som av högsta vikt att det blir ett centrum som lever upp till de ambitioner som pekas ut i utredningen. Vi vill därför se en resursförstärkning till centrumet för att kunna ha fler tjänster.

I förslaget till beslut är ETP fortsatt beroende av externa anslag och tillfälliga ekonomiska lösningar för att bedriva sin verksamhet. Projektmedel kan vara bra för att utveckla och testa nya verksamheter, men när verksamheten på detta sätt permanentas måste arbetstiden få läggas på kvalificerat arbete med behandling av patienter med komplex psykiatrisk problematik snarare än att jaga projektmedel för att ha möjlighet att bedriva vård och behandling.

I en utredning som genomförts av forskare vid Uppsala och Umeå universitet rekommenderas att ett transkulturellt centrum grundas och att det bör har ambitionen att bli ett nationellt centrum som med en inriktning på hälsa förverkligar integration, stärkande insatser och aktivt medborgarskap. Det är en ambition vi delar.

Som universitetsstad anser vi att Uppsala borde vara nationellt ledande i utvecklingen av vård och behandlingsmetoder inom exempelvis trauma och flyktinghälsa.

Utöver centrumet är andra aktörer nödvändiga för fortsatt utveckling av vården för dessa patienter. Utskottet för demokrati, jämställdhet och integration har nu föreslagit att landstinget inför partnerskap med den idéburna sektorn. Exempelvis Röda Korset och invandrarorganisationer gör stora insatser. Här i Uppsala har Röda Korset en gedigen och uppskattad verksamhet med aktiviteter för ensamkommande barn och unga flyktingar. Partnerskap är ett sätt att säkerställa en stabil finansiering och förstärka resurserna och som bidrar till vår vision om en bra vård för alla invånare.

Somatisk vård, psykiatrisk spetskompetens och psykologisk hjälp är alla viktiga delar för att få en god vård. Att ge specialiserad vård åt denna patientgrupp är viktigt både ur humanitär synpunkt för att minska individens lidande och möjliggöra en meningsfull vardag, men också för samhällets del för god integration och för att på sikt minska behovet av vård och stöd.

När landstinget har möjlighet att ta ställning till dessa frågor menar vi att man måste prioritera, fokusera och avsätta resurser för vård på lika villkor och att ta ett helhetsgrepp kring vården av flyktingar och krigs- och tortyrskadade.

Anna Manell
ordförande (FP) utskottet för demokrati, jämställdhet och integration
Lise-Lotte Argulander
vice ordförande (M) utskottet för demokrati, jämställdhet och integration
Malena Ranch
2e vice ordförande (MP) utskottet för demokrati, jämställdhet och integration
UNT 19/6 2013

Läs mer om