Per Kornhall håller inte med oss om historieskrivningen av skolans kommunalisering vilket inte är helt förvånande.
Man kan inte förneka fakta som att regeringen i propositionen om kommunaliseringen anger kostnadsutvecklingen som ett skäl.
Dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt uppger att han tillsammans med skolminister Göran Persson drev kommunaliseringen av två skäl. Likvärdigheten kunde inte upprätthållas på grund av den statliga byråkratin och lärarlöneavtalskonstruktionen skapade stabiliseringspolitiska problem. En senare skolminister säger att resursfördelningssystemet var obegripligt och förhindrade möjligheten att styra efter behov. Det fanns över sjuttio olika statsbidrag till skolan.
Sedan 1989 har skolan anpassat sig till femtiofem nya reformer som beslutats på statlig nivå. Pengar för att genomföra dem har ofta inte följt med. Det finns ingen anledning att tro att det skulle ha sett annorlunda ut vid en statlig styrning.
Kornhall skriver att resultaten i skolan aldrig varit bättre än i början av nittiotalet. Vi menar att det var någon gång under åttiotalet som försämringen började. Under sjuttiotalets senare del började man se förändringar i riktning mot flumskolan. Den understöds av många som var verksamma i skolan och i debatten. Men det tar lång tid innan förändringar i skolan märks. På samma sätt som de senaste PISA-resultaten inte ger en bild av skolan under de senaste två åren, tog det lång tid innan resultaten av försämringarna från åttiotalet syntes i prov och betyg.
Vi har inte "nogsamt undvikit" att beskriva lärarnas inställning utan vi riktade in oss på andra frågor. Vi skrev dock nogsamt vilka som drev igenom den kommunala skolan och att det fanns motstånd. Även partierna som vi representerar var motståndare.
Vi förstår inte varifrån Kornhalls påstående att vi lägger skulden på lärarna kommer. Om vi inte tror att det finns en förbättringspotential hos alla inklusive politikerna blir det svårt att vända de svaga resultaten.
Sedan vår artikel skrevs har vi fått alarmerande rapporter om fortsatt nedgång av svenska elevers kunskaper. En överföring till enbart statlig styrning kommer inte att lösa problemen. I sämsta fall tar det fokus från de välkända framgångsfaktorerna som omfattande forskning och studier identifierat.
Cecilia Forss (M)
Jacob Spangenberg (C)