Försvara den turkiska pressfriheten

Den svenska regeringen måste bryta tystnaden och försvara yttrandefriheten och inte minst pressfriheten i Turkiet, skriver Kurdo Baksi med flera.

Uppsala2012-01-03 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tisdagen den 20 december arresterades 42 journalister i razzior, som polisen genomförde vid olika medieinstitutioner runt om i Turkiet.
Tillslaget var endast riktat mot kurdiska tidningar och vänstertidningar. Polisen genomsökte nyhetsbyrån Dicle, dagstidningen Özgur Gündem och Güns tryckeri. Kassetter, bilder och datorer beslagtogs.

De senaste månaderna har AKP-regeringen intensifierat de politiska operationerna mot intellektuella. Kritiker av Ankara-regeringens politik anklagas för samarbete med den prokurdiska organisationen KCK. Situationen för yttrandefriheten i Turkiet har nått alarmerande proportioner – även mätt i turkiska mått.

Nästan 7 000 personer har gripits och väntar på rättegångar för att ha skrivit texter på kurdiska, blivit medlemmar i ett prokurdiskt parti eller i en fredsorganisation.
Förutom dessa har 3 895 personer häktats och kommer med stor sannolikhet att dömas till fängelse för att de har använt sig av sin åsikts-, yttrande- tryck - och meddelarfrihet.
Plattformen “Frihet för journalisterna” (utgörs av 25 olika journalistförbund) uppgav den 31 mars 2011 att 68 mediearbetare sitter i fängelseförvar, 61 är häktade och 7 dömda.
Fler än 2 000 journalister och mediearbetare riskerar att dömas till fängelse eller böter. Samtidigt pågår fler än 4 000 utredningar mot journalister.
Vi svenska journalister med rötter i Turkiet och Kurdistan kräver att alla journalister omedelbart ska friges.
Vi uppmanar att den svenska regeringen bryter tystnaden och försvarar yttrandefriheten – inte minst pressfriheten i Turkiet.

Kurdo Baksi
chefredaktör för Svartvitt

Hicran Duran
dagstidningen Radikal

Murat Kuseyri
dagstidningen Evrensel

Evrim Cosar Bilgin
dagstidningen Birgun

Shirvan Nuray Sarikaya
nyhetsbyrån, Bianet

UNT 3/1 2012

Läs mer om