Försvaret behöver en bred uppgörelse

Det konstruktiva i svensk försvarspolitik borde nu vara att göra upp ett program som omfattar en bred blocköverskridande majoritet i riksdagen. Men det är ett perspektiv som Cecilia Widegren som försvarsutskottets ordförande inte vill diskutera i djupet. Hon vill hellre ägna sig åt blockpolitisk skuggboxning och polariserin, skriver Peter Hultqvist (S) och Agneta Gille (S).

Peter Huotqvist (S) skriver tillsammans med Agneta Gille (S).

Peter Huotqvist (S) skriver tillsammans med Agneta Gille (S).

Foto: LEIF R JANSSON / TT

Uppsala2013-11-06 11:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När slutvarvet i försvarsberedningen i mars nästa år närmar sig så är vi inne i skarpt läge. Då handlar det mycket om hur hon som ordförande i beredningen klarar av att dels utgå från en verklighetsförankrad beskrivning av läget inom försvarsmakten, dels tillsammans med övriga partier ta fram en strategi som håller för framtiden. Om detta inte lyckas så är läget mycket, mycket allvarligt.

En bred uppgörelse skulle ha den fördelen att den håller över tid. Den skulle kunna ge ekonomisk stabilitet åt försvarsmakten. Prioriteringarna i både personal- och materielförsörjningen blir då tydliga. Dessutom vore det en bra signal till omvärlden och våra samarbetspartners att vi dels ser problemen i vår egen försvarsmakt, dels har en tydlig ambition att göra något åt dem. Men framförallt handlar det om att ta ansvar för säkerheten i vår del av Europa.

Vi socialdemokrater tycker också att det finns anledning att lära av historien. Det var inte bra att högeralliansen drev igenom det nya yrkesförsvaret och gjorde värnplikten vilande med en mycket liten marginal, endast tre rösters övervikt, i riksdagen. Så agerar ingen ansvarsfull regering som vill skapa långsiktighet och stabilitet. Dessutom har mycket av de farhågor kring avhopp och underfinansiering som fördes fram vid beslutstillfället besannats. Högeralliansen har en särskild hemläxa att göra i ämnet, hur man skapar en fungerande och långsiktig stabilitet.

Frånvaron av dessa perspektiv i Cecilia Widegrens skrivande är förbryllande. Lika förbryllande är beskrivningen av den så kallade satsningen på 1,4 miljarder kronor på ett antal år. Den innehåller en besparing på 500 miljoner kronor, vilken av försvarsmakten beskrivits som att den riskerar att påverka den militära förmågan negativt. Den som vill vara trovärdig bör vara försiktig med skrytet och faktiskt också vara öppen för vad andra har att säga. Men viktigast av allt är att verklighetsbilden är någorlunda korrekt. Det är inte så att solen varje dag lyser från klarblå himmel över försvarsmakten. Det finns många mörka moln också.

Peter Hultqvist ordförande (S) i riksdagens försvarsutskott
Agneta Gille riksdagsledamot (S) Uppsala.

UNT 6/11 2013

Läs mer om