Försvaret motarbetar vindkraft

Försvaret har om ett tillfälligt förbud mot vindkraftverk i närheten militära flygplatser. I ett svep undantas tio procent av landets yta från vindkraftsutbyggnad, skriver Maria Gardfjell och Lise Nordin.

Försvaret försvårar utbyggnad av vindkraft, skriver Maria Gardfjell och Lise Nordin.

Försvaret försvårar utbyggnad av vindkraft, skriver Maria Gardfjell och Lise Nordin.

Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

Uppsala2011-10-12 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En plan för utbyggnaden av vindkraften i Uppsala kommun är nu ute på remiss. Vindkraften är det energislag som byggs ut snabbast i både Sverige och världen. Detta är en utveckling i enlighet med de politiska mål som finns för förnybar energi. Samhällets behov av att bygga förnyelsebar energi blir alltmer prioriterat, medan försvarets roll i Sverige är en annan idag än för 50 år sedan. Att försvarsmakten intar en ställning som allvarligt hotar vindkraftens framtid som energikälla i Sverige är märkligt och kräver agerande från regeringen.

Med militär precision beslutade försvarsmakten förra året att införa ett tillfälligt förbud mot ny vindkraftsutbyggnad inom en 40 kilometers radie runt militära flygplatser. Det innebär att i princip hela Uppsala kommun omfattas av förbudet med undantag av några mindre områden. Det kommunägda bolaget Industrihus AB vill uppföra ett vindkraftverk fyra kilometer nordost  om Uppsala vid väg 288 mot Alunda. Med anledning av förbudet kanske projektet aldrig blir verklighet.

Sett till hela landet är det totalt  10 procent av Sveriges yta som man vill undanta från vindkraftsutbyggnad. Olyckligtvis är detta ofta områden där vindförhållandena är som bäst.

Förutom stopp mot att bygga nya vindkraftverk i vissa områden har försvarsmakten också överklagat redan beviljade vindkraftverk som är under uppbyggnad eller redan i drift och levererar el. Enligt branschorganisationen Svensk Vindenergi är det uppemot 1 000 vindkraftverk med investeringar på över 25 miljarder kronor som hotas.

Försvarsmaktens beslut att begränsa vindkraften tycks i stor grad baserat på annat än verkliga problem med vindsnurrorna. Den motivering man uppgett är främst att radarsystemet till JAS-planen samt signalspaningen skulle påverkas negativt av vindkraftverk. Dock har tillverkaren av radarsystemet SAAB Aircraft meddelat att eventuella problem kan lösas tekniskt. Nuvarande motstånd är knappast någon bra reklam för svenskt flyg och det lär bli svårt med försäljning på en global marknad där vindkraften vinner mark.

Den yta försvarsmakten vill undanta från vindkraft är lika stor som hela Danmark. Där står vindkraftverken mycket tätare än i Sverige men det finns ingen jämförbar konflikt mellan det danska flygvapnets intressen och byggandet av vindkraftverk. I Danmark har till och med försvaret diskuterat att bygga egna vindkraftverk för att vara självförsörjande på el. Så det tycks vara möjligt att bygga ut vindkraften utan att det stör försvaret, men det förutsätter en vilja att låta två viktiga samhällsintressen mötas.

Vindkraften byggs ut i många länder, inte minst i betydligt mer tätbefolkade länder så som Danmark och Tyskland.
Det är dags att regeringen tar sitt ansvar att samla till dialog i denna viktiga fråga och lyfter diskussionen om huruvida försvarsmaktens intressen alltid och odiskutabelt ska ha företräde framför andra samhällsintressen.

Maria Gardfjell

kommunalråd (MP) Uppsala

Lise Nordin

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (MP)

UNT 12/10 2011

Läs mer om