Nyligen meddelade norska försvaret att de inför köttfria måndagar. Med 35 000 serverade måltider om dagen innebär åtgärden att 150 ton mindre kött förbrukas per år i Norge. Sverige bör för klimatets, livsmedelssäkerhetens, folkhälsans och djurens skull följa detta exempel.
FN:s klimatpanel IPCC presenterade 31 mars en viktig rapport om klimatförändringarna. Den snabba ökningen av växthusgaser i atmosfären är mycket allvarlig. För att begränsa jordens uppvärmning till två grader måste vi förutom att minska koldioxidutsläpp från energianvändning och transporter drastiskt minska vår konsumtion av kött och mjölkprodukter. Det visar en ny studie från Chalmers som släpptes i samband med FN:s rapport.
Om inte åtgärder vidtas kan utsläppen från djurhållningen komma att fördubblas till 2070. Utsläppen skulle då sammantaget bli så stora att vi inte når klimatmålet. Runt om i världen påverkar klimatförändringarna möjligheterna att producera livsmedel. Med ett mer instabilt klimat blir det både fler översvämningar och oftare torka.
I den utvecklade delen av världen är det intensiv djurhållning som dominerar jordbruket. Mängden spannmål som ges till boskap i USA är mer än sju gånger större än den mängd som konsumeras direkt av befolkningen. I Sverige används mellan 70 och 80 procent av åkermarken för att producera djurfoder. De senaste årens matkris hade som en av sina främsta underliggande orsaker ökad konsumtion av animalier.
Den höga köttkonsumtionen driver upp priset på jordbruksprodukter i världen på grund av den stora yta som djurhållningen kräver. Enligt FN används 70 procent av världens jordbruksmark till djuruppfödning istället för att man direkt odlar mat åt människor. Detta förvärrar situationen för de allra fattigaste vilket bidrar till politisk instabilitet och våld. Nästan en miljard fattiga människor har inte råd att äta sig mätta, enligt FN.
En omställning mot en större andel vegetarisk mat är inte bara ett sätt att hantera de livsmedelskriser som kommer i klimatförändringarnas spår, det är också ett sätt att minska vår klimatpåverkan. Redan i juni 2010 rapporterade FN:s miljöorgan, UNEP, att det krävs ett globalt skifte mot en helvegetarisk diet för att undvika de värsta konsekvenserna av den globala uppvärmningen. När maten ligger på tallriken står den för en tredjedel av svenskens klimatpåverkan enligt Naturskyddsföreningen. Nötkött orsakar 40 gånger högre koldioxidutsläpp än bönor och linser.
Försvarsmakten är den myndighet som ansvarar för landets säkerhet. Det är centralt för världsfreden att bryta den snabba ökningen av den globala köttkonsumtionen. Därför bör den svenska försvarsmakten verka fredsbevarande genom att bryta köttnormen och huvudsakligen servera köttfri mat.
Jonas Paulsson, partiledare Djurens parti
Markus Balázs Göransson, doktorand i internationell politik, Aberystwyth University