Målen om fossilfria transporter måste nås med flera olika lösningar. Tyvärr präglas debatten ibland av en övertro på en enda teknik, skr ver Anders Mathiasson m fl.
För att inte tappa tempot i transportsektorns omställning krävs högre mål för förnybara drivmedel, som kompletteras med långsiktiga och tydliga styrmedel. Sverige har som första EU-land nått uppsatt mål på tio procent förnybar energi i transportsektorn – åtta år före utsatt måldatum, 2020. Därför måste 2020-målet höjas för att inte utgöra en hämsko för den fortsatta utvecklingen.
Vi föreslår att regeringen går i Finlands fotspår och formulerar ett nytt mål om minst 20 procent förnybar energi till 2020.
Till 2030 ska fordonsflottan vara ”fossiloberoende” och en utredning pågår om hur fordonstrafiken ska bli ”fossilfri” till 2050. Det är höga målsättningar med tanke på att vi i dag har 90 procents fossilberoende i transportsektorn. Därför krävs en högre ambition redan fram till 2020 för att den långsiktiga politiken ska kunna betraktas som seriös och realiserbar.
Utredningen om en fossilfri fordonstrafik till 2050 kommer bland annat att föreslå styrmedel för att nå uppsatta klimatmål. Vi är många aktörer – producenter av biodrivmedel och pådrivare för hållbara transporter – som anser att styrmedel för transportsektorn måste ha tydligt klimatfokus. Syftet med att ersätta fossila drivmedel med förnybara biodrivmedel är just målet om en minskad klimatpåverkan för transportsektorn. Drivmedel med bäst klimategenskaper bör därför premieras. Det måste finnas en tydligare koppling mellan styrmedel och mål, så att marknaden vet vad som gäller.
Målen om fossiloberoende eller fossilfria transporter måste nås med flera olika lösningar, både vad gäller tekniker och drivmedel. Men tyvärr präglas debatten ibland av en övertro på att en enda teknik eller ett enda drivmedel ska lösa vårt fossilberoende genom ett trollslag.
Verkligheten är snarare att ett envetet arbete med flera olika lösningar, offensiv teknikutveckling och en ständig strävan att minska ett drivmedels klimatpåverkan i alla steg. I framtidens drivmedelsmix kommer vi antagligen se en palett av alternativ till de fossila drivmedlen, med en gemensam nämnare, att samtliga levererar en hög klimatnytta.
För att stimulera denna utveckling krävs teknikneutrala styrmedel som inte pekar ut någon särskild teknik eller råvara, utan främjar de mest kostnadseffektiva biodrivmedlen med de bästa klimategenskaperna.
Det finns olika sätt att åstadkomma detta. Klimatcertifikat för biodrivmedel, liknande elcertifikatsystemet, är en intressant idé som förespråkas av allt fler aktörer. En annan idé är att utveckla kvotplikten för biodrivmedel så att en viss reduktion av utsläpp från den totala drivmedelspoolen är styrande, och därmed biodrivmedlens klimatprestanda i stället för en viss volym.
Utan ett högt mål för biodrivmedel spelar dock inte valet av styrmedel någon större roll. Ett nytt 2020-mål måste formuleras redan nu. Tillsammans med rätt styrmedel kan då förutsättningar skapas så att svenska producenter kan fortsätta utveckla och producera biodrivmedel i absolut världsklass.
Anders Mathiasson
vd Energigas Sverige
Carl von Schantz
divisionschef Lantmännen Energi
Gustav Melin
vd Svebio
Mattias Goldmann
talesperson Gröna Bilister
UNT 10/7 2013