Fridolin har inte gjort läxan

Gustav Fridolin (MP) försöker ikläda sig rollen som skolpolitiker, men han har inte gjort läxan. Han föreslår nämligen en rad reformer som alliansregeringen redan genomfört, skriver Betty Malmberg (M).

Betty Malmberg (M)

Betty Malmberg (M)

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Uppsala2014-01-14 11:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett antal aktuella artiklar försöker Gustav Fridolin (MP) att ikläda sig rollen som skolpolitiker. Men han och Miljöpartiet har uppenbarligen slarvat med läxan. Visst är det bra med det engagemang för skolan som Fridolin (MP) rapporterar om från Miljöpartiets föräldramöte på Facebook.

Men jag vill bestämt hävda att det Sverige behöver är att låta professionen styra skolans inre arbete, inte gästtyckare på sociala medier. Det som är viktigt för oss politiker är däremot att lyssna på professionen.

Redan 2005 skickade Skolverket flera signaler till dåvarande regering på att kunskapsläget i skolan var akut. De lämnade också förslag på vad som borde göras. Men inget hände. Ledande politiker slog i stället dövörat till trots att Skolverket efterlyste handling och konkreta åtgärder. Åtgärder som alliansregeringen genomfört.

Med de åtgärder som vidtogs efter regeringsskiftet 2006 och de större reformer som sjösattes sommaren 2011 fick svensk skola en välbehövlig nystart.

Det blir bara ett spel för gallerierna när Fridolin (MP) efterlyser tidiga insatser när de redan är införda sedan flera år tillbaka.

Konkreta mål för vad eleven ska kunna då det gäller läsning och matematik finns även det redan från 3:an, något som också följs upp genom de nationella prov som redan görs. Detta gör att det tidigt står klart vilka elever som behöver extra stöd eller kanske utmaningar.

Fridolin (MP) har gjort minskad administration för lärarna till sin hjärtefråga, men också det har Moderaterna och övriga allianspartier redan tagit itu med.

Vi har gått från ord till handling när det gäller att uppnå en rimligare arbetsbörda för lärarna och för att höja läraryrkets attraktivitet. Omfattande statliga satsningar på fortbildning har sedan förra året kompletterats med statsbidrag för två nya karriärtjänster som inrättats - förstelärare och lektor. Tjänster som berättigar till 5000 respektive 10 000 kronor mer i månaden för dem som utnämns.

Vi går nu vidare med den satsningen. Vi kommer också att stärka kopplingen mellan forskningen och skolan genom det Skolforskningsinstitut som inrättas under året.

Resultaten från den senaste PISA-mätningen har naturligtvis skakat om vår självbild, men med de resultaten i färskt minne, måste vi trots allt besinna oss. Nu gäller det att inte gripas av panik utan tvärtom låta de reformer som sjösatts ges tid att verka och dessutom visa respekt för professionen.

Alliansen har skapat förutsättningar för att Sverige ska ha en skola som genomsyras av engagemang och höga förväntningar i alla led och med tydliga kontrollstationer utefter vägen för att hela tiden följa upp att eleven når de uppställda kunskapsmålen. Det är kunskapslinjen och den ska rusta våra elever för framtiden.

Betty Malmberg, riksdagsledamot (M) i utbildningsutskottet

Läs mer om